Dersim yemek kültürünün vazgeçilmezlerinden: Patila

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimi kaynaklarda yanında parantez içinde gözleme dense de, Dersim’in Patila’sı gözlemeden farklıdır. Patile olarak da nitelendirildiği yerler vardır. Dersimliler patilanın hamurunu çok ince açmazlar, içine istenirse peynir, maydanoz bazen de ince kıyılmış kuru soğan konulur ve piştikten sonra özellikle Ovacık tereyağı ile yağlanır. Ayrıca içine kıyma, kuru soğan ve maydanoz karışımı konur hatta kavurma maydanoz da konulduğu olur

KAVURMALI PATİLA NASIL YAPILIR?

Malzemeler: 1.5 kg. un, yarım litre su, 1 yemek kaşığı tuz, 1 su bardağı eritilmiş tereyağı, yarım kilo kıyma ya da kavurma, 2 adet kuru soğan, isteğe göre baharat ve pul biber.

Yapılışı:

Un, tuz ve su karıştırılarak hamur hazırlanır. Hazırlanmış kavurma veya kıyma tavaya konulur ve içerisine kuru soğanlar küçük küçük doğranır. Baharat ve tereyağı ilave edildikten sonra birlikte pişirilir. Daha önce hazırlanan hamurlardan yumurta büyüklüğünde topaklar oluşturularak oklava yardımı ile yuvarlak pide ekmeği şeklinde açılır.

Hazırlanan karışımdan hamurun üzerine yeterince konulur ve ikinci açılan yufkayı üzerine kapatıp kenarları birleştirilir. Ocak veya tüp üzerinde sacın ısınması sağlanır. Daha sonra hazırlanan patilaların sac üzerinde pişmesi için aralıklı olarak çevrilir ve iki yönlü pişirdikten sonra yuvarlak tepsiye dizilir beş adet patila üst üste konulur. Börek gibi kare şeklinde kesilir. Sonra üzerine tereyağı gezdirilerek servis tabağına alınır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dersim yemek kültürünün vazgeçilmezlerinden: Patila

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin