Bir Dersim yemeği: Kavut… Xızır’ın işaret bıraktığına inanılır

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kavut; Xızır ayının yemeğidir. Kavut pişirildikten sonra bir gün bekletilir.

İnanışa göre Xızır o eve misafir olursa bir işaret (nişan) bırakır.

Ertesi gün ise ısıtılır, yağı eritilir ve ev ahalisi komşularla beraber kavutu ortaklaşa yer.

Kavut yapımına, buğday veya arpanın kızgın sac üzerinde pişirilmesiyle başlanır. Pişirilen buğday veya arpa daha sonra el değirmeninde un haline getirildikten sonra; un sıcak suyla belli bir kıvama ulaştırılır.

Üzerine tereyağı ve şerbet dökülen Kavut, gelen konuklara ikram edilir.

Xızır orucunun son gününde yani perşembe akşamı, Kavuta Xızır denen kavrulmuş yemek bir tabağa konur ve yanında mum yakılarak evin bir köşesine bırakılır.

Sabah tabakta herhangi bir iz görülürse Xızır’ın haneye uğradığına inanılır ve ev sahibi önceden belirlediği Xızır kurbanından başka bir de şükran kurbanı keser.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bir Dersim yemeği: Kavut… Xızır’ın işaret bıraktığına inanılır

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin