Kavut; Xızır ayının yemeğidir. Kavut pişirildikten sonra bir gün bekletilir.
İnanışa göre Xızır o eve misafir olursa bir işaret (nişan) bırakır.
Ertesi gün ise ısıtılır, yağı eritilir ve ev ahalisi komşularla beraber kavutu ortaklaşa yer.
Kavut yapımına, buğday veya arpanın kızgın sac üzerinde pişirilmesiyle başlanır. Pişirilen buğday veya arpa daha sonra el değirmeninde un haline getirildikten sonra; un sıcak suyla belli bir kıvama ulaştırılır.
Üzerine tereyağı ve şerbet dökülen Kavut, gelen konuklara ikram edilir.
Xızır orucunun son gününde yani perşembe akşamı, Kavuta Xızır denen kavrulmuş yemek bir tabağa konur ve yanında mum yakılarak evin bir köşesine bırakılır.
Sabah tabakta herhangi bir iz görülürse Xızır’ın haneye uğradığına inanılır ve ev sahibi önceden belirlediği Xızır kurbanından başka bir de şükran kurbanı keser.