Tepside içli köfte olarak da bilinen sini köfte, ince bulgur, soğan, salça ve baharatlarla hazırlanıp içine kıyma, ceviz eklenip fırında pişirilen, içli köfteye benzer fakat yapılışı daha basit ve pratik olan Anadolu’nun popüler tatlarındandır. Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin gibi Güneydoğu Anadolu mutfaklarında sıkça yapılır. Sini köfteyi yoğurt ve salata ile ana yemek olarak sunabileceğiniz gibi, dilimleyip ana yemeğin yanında meze olarak da servis edebilirsiniz. Peki, sini köftenin yanına ne tür ikramlar yapılabilir?
Sini Köfte Tarifi
Malzemeler
2 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı irmik
2 su bardağı sıcak su
2 orta boy haşlanmış patates
1 yemek kaşığı salça
1 yumurta
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
İç Harcı İçin
Malzemeler
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
400 gr kıyma
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı iri kıyım ceviz
1 avuç maydanoz
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı
2 çay bardağı ince bulguru ve 1 çay bardağı irmiği bir kabın içine koyun, üzerine 2 su bardağı sıcak suyu ekleyin, ağzını kapatıp bulgurların ve irmiğin şişmesini bekleyin. Şişen bulgura ve irmiğe, dilimlenmiş haşlanmış patatesleri ekleyip çatalla ezin. Ardından salça, çiğ yumurta, tuz ve baharatları da ilave edip elinizle yoğurun. Şimdi iç harcını hazırlayalım. 1 adet soğanı küçük küçük doğrayıp teflon tavada 4 yemek kaşığı yağ ile kavurun. Kıyma ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Ocağın altını kapatıp ceviz, maydanoz, tuz ve karabiberi de iç harca ekleyin. Kare borcamı sıvıyağ ile yağlayın, hamurun yarısını serin. Üzerine hazırladığınız iç harcı dökün ve kalan hamurla üzerini kapatın. Bıçakla dilimleyin.
Cezvede 2-3 yemek kaşığı tereyağını eritin ve bu tereyağını sini köftenin üzerine dökün. Ardından 180 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun.