Prof. Dr. Hamit Bozarslan’a göre bu sürecin ne gerçek bir sahibi var ne de kolayca çözülebilecek bir formülü. Yine de süreç, geçmişten farklı olarak Kürt aktörlerin daha güçlü katılımıyla şekilleniyor.
Lozan’dan toplumsal sözleşmeye
Bozarslan, Türkiye’nin esas sorununun “bölünme korkusu” değil, “eşitlik korkusu” olduğunu savundu. Lozan’ın Kürt hafızasındaki yerinden, barışın toplumsallaşması için gereken kamusal alana; demokratikleşmenin önündeki engellerden, Kürtlerin meşruiyet arayışına kadar pek çok başlıkta önemli değerlendirmelerde bulundu.
Tüm analiz ve yorumlar için tıklayın.
Prof. Dr. Hamit Bozarslan kimdir?
1958 Lice doğumludur. Tarih ve siyaset bilimi alanlarında doktorasını tamamladıktan sonra 1995-1997 yılları arasında Berlin’de bulunan Centre Marc Bloch’da araştırmacı olarak yer almış, ardından EHESS – École des Hautes Études en Sciences Sociales’de (Paris Sosyal Bilimler Yüksek Okulu) çalışmaya başlamıştır. Halen EHESS bünyesinde profesör olarak araştırmalarına devam etmektedir. Ortadoğu’da şiddet, siyasal hareketler, Kürt sorunu gibi konulardaki çalışmalarıyla tanınmaktadır.