Vakti geldiğinde anne ve babaların çocuklarına kazandırması gereken en temel alışkanlıklardan biri de tuvalet eğitimidir. Elde edilecek sonucun başarısı, çocuğun yaşına değil, fiziksel ve gelişimsel kilometre taşlarına bağlıdır.
Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olması ve sürece bu belirtiler doğrultusunda başlanması, ruhsal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çünkü tuvalet eğitiminde anne ve babanın farkında olmadan yapacağı küçük hatalar, ilerleyen zamanlarda çocuğun kişiliğini olumsuz yönde etkileyebilecek sonuçlar doğurabilir.
Peki, çocukların tuvalet eğitimine hazır olduğu nasıl anlaşılabilir? Çocuklara doğru bir tuvalet eğitimi vermek için hangi aşamalar izlenmelidir?
Çocuğun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Gösteren Belirtiler
Çocukluk döneminde kazandırılması gereken alışkanlıklardan biri olan tuvalet eğitiminde, çocuğun üzerinde dikkat edilmesi gereken ilk faktör, kas gelişiminin yeterli olup olmadığıdır. Eğer çocuk, kendini aile üyelerine veya çevresindekilere rahatlıkla ifade edebiliyorsa, bu tuvalet eğitimine başlamak için önemli bir adımdır. Eğer tuvalet eğitimine başlayacak çocuğunuzun yaş aralığı 18-36 ay arasında ise:
Çişini tek bir seferde yapabiliyorsa,
Bezi 2 saatten uzun süre kuru kalabiliyorsa,
Büyük ya da küçük tuvaletini bezine yaptıktan sonra rahatsızlık hissederek bezini çıkarmak istiyorsa,
Tuvalet yapma konusunda ilgisi ve soruları artmışsa, artık tuvalet eğitimine başlamak için uygun bir zaman gelmiş demektir.