HDP’den katı atık tesisi açıklaması: Yer değişikliği düşünülmelidir, belediye meclis üyelerimiz bu konuda sorumluluk almaya hazırdır

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Dersim’de uzun süredir kamuoyunu meşgul eden Katı Atık Tesisi’yle ilgili açıklama yapan HDP Dersim il örgütü söz konusu tesiste son sözü Dersim Katı Atık Birliği’nin (DER-KAB) söylediğini ve bu mecliste 5 CHP’li, 2 AKP’li, 1 de TKP’li üyenin olduğunu hatırlattı.
HDP Dersim örgütünden yapılan açıklamada Dersim’de çöplerin vahşi depolama yöntemi ile depolanması nedeniyle binlerce dönüm arazinin kirlenerek yok olduğu belirtilerek, atık suların yeraltına karıştığı, bu durumun hem hava hem de çevreyi kirlettiği kaydedildi. Bu nedenle bir katı atık arıtma tesisinin Dersim için temel bir ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada, bunun herkesin ortak fikri olduğu ancak seçilen yer konusunda fikir ayrılığı yaşandığına dikkat çekildi.
HDP Dersim Örgütünün açıklamasında katı atık tesisinin tarihçesine de yer verilerek, halka şu bilgiler verildi:
“15 gün önce köylülerden oluşan bir heyet partimizi ziyaret ederek yer değişikliği konusunda destek istemiştir. Biz de başından beri söylediğimiz gibi projenin olması gerektiğini, iptal konusunun bizim açımızdan kabul edilebilir olmadığını, yer değişikliği yetkisinin Dersim Katı Atık Birliğinde (DER-KAB) olduğunu belirttik. Projenin yerinin değiştirilmesine yönelik bir önerge verilmesi halinde destek verebileceğimizi kendilerine söyledik. Fakat köylüler adına belediye meclisine gelen önergede projenin iptali anlamına gelen DER-KAB’dan çekilme maddesi eklenmiştir. Belediye başkanı da yer değişikliği talebini oylamaya sunmamış, Sadece DER-KAB’dan çekilme maddesini oylamaya sunulmuştur. Dersim’in çıkarlarını her şeyin önünde tutan partimiz, ilimiz için önemli olan bu projenin iptal edilmesini kabul etmemiş bu nedenle de Belediye Meclis üyelerimiz hayır oyu vermişlerdir.”
Dersim Katı Atık Birliğinin oluştuğu dönemde Merkez belediyesi, Ovacık, Mazgirt, Pülümür ve Nazimiye belediyelerinden oluştuğu hatırlatılan HDP açıklamasında, Birlik oluşumundan sonra Avrupa Birliği hibe fonuna müracaat edildiği ve mali destek alındığı bilgisi paylaşıldı. Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:
“Proje için yer çalışmaları esnasından resmi kurumlardan oluşan bir teknik heyet çalışma başlatmıştır. Dersim’in fiziki koşullarında proje kriterlerine uygun alan bulmakta zorlanılmış ve mevcut alan belirlenmiştir. Proje hazırlanma çalışmalarının son aşamaya geldiğinde belediyemize kayyum atanmıştır. Kayyum sürecinde Hozat, Pertek ve Çemişgezek belediyeleri DER-KAB birliğine ve projeye dahil edilerek kapasite artırımı nedeniyle proje revize edilmiştir. Kayyum döneminde yeni ÇED süreci başlatılmıştır. Yer değişikliği konusu ise 5 CHP, 2 AKP ve 1 TKP yönetiminde olan DER-KAB meclisinin işi ve yetkisindedir. HDP yerel yönetimlerde olduğu dönemlerde ekolojik kırımlara neden olacak projelere imza atmamıştır. Katı atık projesi ekolojik kırım değil, ekolojik kurtarım projesidir. Ancak köylülerin yer değişikliği konusunda talebi de göz ardı edilecek bir talep olarak görülmemelidir.”
Gelinen aşamada projenin uygulanacağı Sütlüce bölgesinde yaşayan halkın yer değişikliği konusunda talebi olduğunu belirten HDP, “Köylülerin projenin yer değişikliği talebi DER-KAB tarafından değerlendirmeye alınmalıdır. Bu talep Dersim Belediye başkanlığı tarafından DER-KAB yönetimine götürülmelidir” denildi
Açıklamada yer değişikliği talebinin meclis gündemine gelmesi durumunda HDP’li belediye meclis üyelerinin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceği de vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HDP’den katı atık tesisi açıklaması: Yer değişikliği düşünülmelidir, belediye meclis üyelerimiz bu konuda sorumluluk almaya hazırdır

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin