Dersim’in efsanevi kadın evliyası: Elif Ana ya da bilinen adıyla Ele Tere

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1842 ile 1955 yılları arasında yaşayan Ele Tere, Dersim’in, Mazgirt ilçesine bağlı Muxundu nahi­yesinde yaşadı.

Babamansurlu Seyit Sultan’ın eşidir. Asıl adı Elif’ti. Efsaneye göre, bir dönem cinlerle birlikte gezmiştir. Bir gece uyuyup ertesi sabah başının altında bir kitapla uyanır. Cinlerin kendisine armağan ettiği bu kitabı okuması yazması olmadığı halde okuduğunu söylemektedir. Bu kitap sayesin­de gaipten haber verdiğini, bunu da kitaba ve tasa (suya) ba­karak yaptığını iddia eder.

Ele Tere, alay etmek amacıyla gelenlere ve iki evli olanlariçin asla kitaba tasa (suya) ve ipe bakmazmış. Sürekli yalınayak gezermiş ve asla ayağına ve eline dikenin batmadığı an­latılır. Hakkında anlatılan rivayetler şöyledir:

“Adamın biri çifte öküzlerini koşmuş. Öküzü daha çifte ko­şar koşmaz öküz olduğu yere yığılıp kalır. Bunun üzerinea dam bir öküz daha boyunduruğa koşar. İkinci öküz de ölün­ce adam Muxundu’da Ele Tere’nin yanına gelir. Ele Tere kitaba bakar, adama “Sen boyundurukta öküzün boynu­na bağladığın ağaç genç fidandan yapılmıştır. Git ağacını değiştir.” der. Bunun üzerine adam gidip denileni uygular. Daha sonra çifte koştuğu öküzlere bir şey olmamış.

Yine bir defasında Kovancılar’da çocuğu için ipe bakmaya gelen bir kişi yolda arkadaşları ile gelirken uzun yo­lun verdiği bıkkınlık ve yorgunluktan dolayı küfürlü konuşur ve Ele Tere’ye hakaret eder. Yanına geldikleri zaman Ele Tere “Sizin için ne ipe ne de kitaba bakarım. Yolda gelirken bana küfür ettiniz, “der. Bunun üzerine hatasını anlayan bu kişiler yalvarıp yakarmaya başlarlar. Israrlar üzerine ipe bakan Ele Tere “Çocuğun iyi olacak ama öküzün ölür.” der. Eve dönen adam daha eve varır varmaz öküzün can çekiştiğini görür. Öküzü keser kurban edip dağıtır. Çocuk bu olaydan sonra dü­zelir.

Dersim’in bir köyünden bir adamın çocuğunun hastalığı çok uzun sürer. Adam, çocuğu nereye götürürse de bir türlü çare bulamaz. Bunun üzerine Ele Tere’nin yanına gelir. Ela Tere kitaba bakar ve şöyle der: “Evinde yatakların altına gömülmüş kömür par­çaları vardır, onu çıkar, ufalt, suya at. Çocuğun iyileşir, “der. Adam eve varır, yatakları kaldırır, kazar bakar ki yere gömül­müş kömür parçalan var… Söylenenleri yapar ve çocuğu iyi­leşir.

Anlatılanlara göre; Ele Tere kime dua veya beddua ederse söyledikleri ille ki olurdu. Kemal Derin şunları anlatır: “Bizim sütü­müz hem azalmıştı hem de bozulmuş maya tutmuyordu. De­falarca maya değiştirmemize rağmen yine de düzen tutmadı. Ele Tere’nin yanına gittik. Annem bir bezin içine tuz koydu bana verdi. Ben onu alıp gittim, o zaman Kardere’de kalıyordu. Ana Elif ipe baktı, tuza okudu. Bana “Tuzu al eve götür, birazını ekmeğin içine koyun kendi köpeğinize verin. Sakın başkasının köpeğine vermeyesiniz. Kalan tuzun bir kıs­mını sütün içine bir kısmını da evin içine serpin” dedi. Dedi­ğini yaptık. Gerçekten hem sütümüz çoğaldı hem de maya olayı düzene girdi.

Ele Tere’nin hayatının son dönemleri kötü geçer. Yaşamı­nın son dönemlerinde oğlu İmam tarafından ona hakaret edi­lir. Hatta dövülür.  Ele Tere’ye köylü sakar. Ele Tere, oğlu İmam için beddua eder: “İnşallah sana kurt düşer öyle ölürsün” der. Gerçekten de oğlu İmam ölmeden önce öyle bir hastalığa ya­kalanır ki vücudunun her tarafı kurtlanır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dersim’in efsanevi kadın evliyası: Elif Ana ya da bilinen adıyla Ele Tere

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin