Dersim‘in Nazımiye ilçesinde Güneşin Sofrası markalı mal, dünyanın öbür ucuna Kanada’ya ihraç ediliyor. Rakımı 2300 metre olan Tahkim Yaylası’nda üretilen bal; Ticaret Bakanlığından da patentli.
Markanın sahibi olan Erdoğan Bulut, baba mesleğini yaptığını belirterek, 350 kovanla bal ürettiklerini anlattı. Dersim coğrafyasının geven, kekik, karabaş otu, deve dikeni, horoz otu gibi çok zengin bitki örtüsünün olduğu bir coğrafya olduğunu belirterek ballarında hiçbir katkı maddesinin olmadığını vurguladı.
Balın yanı sıra polen de ürettiklerini belirten Bulut; yoğun talebe yetişemediklerini de dile getirdi.
Dersim dağlarında ürettikleri bal, her sene Sağlık Bakanlığı’nın laboratuvarlarında test ettirdiklerini de söyleyen bal üreticisi; bu testlerde baldaki antibiyotik, şekel, naftalin ve kalıntı tahlilleri yapıldığını vurguladı. Tamamen organik arıcılık yaptıklarını söyleyen Bulut, ballarına iç piyasanın yanı sıra dış piyasadan da yoğun talep geldiğine dikkat çekti.
Bulut “Bu yıl ilk defa Kanada’ya gönderdik ve balımız çok beğenildi. Başka Avrupa ülkelerinden de talep var. Ancak şu an için bu talebi karşılayamıyoruz. Önümüzdeki yıllarda organik bal üretimimizi artırarak bu taleplere cevap vermeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.