Dersim’de az bilinen bir evliya: Çoribori

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Çoribori; tarihsel Dersim’in içinde yer alan ve halen Elazığ’ın bir ilçesi olan Karakoçan’ın Golan köyünde bulunan bir ziyarettir. Aslında “Çorîborî”, külahtır. Külah, yeşil renklidir. O da yeşil bir bezin içindedir, bu beze “kefen” denir. Tören sırasın­ da külah bezin içinden çıkarılmaz. Hatta arkada bir tutaç yeri var, oradan tutulur. Dış kefeni ile birlikte tören yapılır. Tören genelde Perşembe akşamları yapılır. Kurbanlar, gündüzden kesilir. Akşam yemek yenir. Yemekten sonra “duazlar” okunur. Dua edilir. Evliya getirilir. Kimileri niyaz olur, kimileri, ağrıyan yerlerine sürer. Kimi alnına sürer. Genelde de başa ve sırta sü­rülür. Böylece tören sürer. Bitimde, evliya yerine kaldırılır. Kö­yün diğer üyeleri, gelen misafirleri evlerine götürürler. Tören sırasında bir “Pir” dahi olsa, töreni yürütme yetkisi hane sahi­bine aittir. 
Dersim kültüründe ağaç, dağ vb. bazen karşımıza evliya olarak çıkabilmektedir. Ancak, bu evliyalardan Tarıq, genellik­ le Pirlerin, Seyyitlerin ocaklarında bulunur. Alışılmış kuralın dı­şında da bazı evliyalara rastlamaktayız. “Çorîborî” de bunlar­ dan biridir.
Ağzı eğilenler, cinlere çarpılanlar, kara sevdaya düşenler, sara olan­lar, kekemeler iyileşmek amacı ile her Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan akşam buraya gelirler. O gece burada kalıp Cem tö­renine katılır, ertesi sabah Cuma günü evlerine dönerler.
Ziya­retçiler gelirlerken, kendileri ile birlikte güçlerine göre niyaz, horoz, koyun vs. getirirler, kurban etmek için. Buraya, hem Kürtler hem Türkler, hem Aleviler hem de Sünniler de gelir.
Akşam olunca kurbanlar kesilir, yemekler hazırlanır. Ye­mekler yendikten, sofra kalktıktan sonra, ev sahibi töreni baş­latır. Ev sahibi, dualar okuyarak evliyayı asılı yerden indirir, ye­şil kefenden çıkarmadan hastaların ağzına, yüzüne sürer, sü­rerken de bir yandan dualar okur. Olayın atmosferi ile ağla­yan, bağıran, figan edenin çığlıkları adeta evi titretir. Külah, hastalara sürme töreni bittikten sonra, tekrardan kılıfa konup yerine asılır.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dersim’de az bilinen bir evliya: Çoribori

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin