Bütün dünya için kuraklık uyarısı: Türkiye için alarm zilleri çalıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yönetilen Küresel Su İzleme Konsorsiyumu tarafından dün yayınlanan ilk rapora göre, arka arkaya üçüncü bir La Niña Amerika’da kuraklığı artırdı, Asya ve Okyanusya’nın bazı bölgelerinde sellere neden oldu.

İklim ve su kaynakları hakkında hızlı, küresel bilgi sağlamayı amaçlayan birkaç kamu ve özel araştırma ve geliştirme kuruluşunun ortak girişimi olan Global Water Monitor tarafından yayınlanan 2022 Özet Raporunda, bilim adamları 2022’deki aşırı hava olaylarının tahminlerini sunuyor.

Rapor, küresel ısınmanın gezegendeki su döngüsünü değiştirdiğini ortaya çıkardı. Aynı zamanda beklenmeyen kuraklık gibi olayların önümüzdeki yıllarda artacağı uyarısında bulunuldu.

2022’de kaydedilen en yüksek okyanus sıcaklıkları kuraklıkla mücadele ve su çalışmasının baş yazarı Profesör Albert Van Dijk, raporun küresel su mevcudiyetinin benzersiz bir resmini sunduğunu söylüyor: “Okyanus dip sıcaklığı, nehir akışları ve çevredeki doğal ve insan yapımı göllerdeki su seviyeleri hakkında güncel bilgiler üretmek için beklenen istasyon ve uydu ölçümlerinden çok daha hızlı artıyor. Küresel olarak, 2022’deki su döngüsüne Batı Pasifik ile Doğu ve Kuzey Hint Okyanuslarındaki nispeten ılık okyanus suları hakim oldu. Sonuç olarak, Güney Asya bu yılın başlarında şiddetli bir sıcak yaşadı ve ardından Pakistan’da yaygın sellere neden olan çok yağmurlu bir muson mevsimi geldi. Avrupa ve Çin’de aşırı sıcak dalgaları, birkaç ay içinde nehir akışlarının azalmasına, tarımsal tahribata ve orman yangınlarına neden olan “ani kuraklıklara” neden oldu.”

Rapora göre; bazı ülkelerdeki kuru ve sıcak havaya rağmen, yıllık ortalama yeraltı suyu konsantrasyonu hiçbir ülkede istisnai derecede düşük değildi. En kurak koşullar Arjantin, Peru, Tunus ve Somali’deydi.

Profesör Van Dijk, “Bu, doğanın, ekinlerin ve insanların sağlıklı kalmak için daha fazla suya ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor ve bu da sorunu artırıyor. Küresel ısınmanın buzullar ve soğuk bölgelerdeki su döngüsü üzerindeki etkilerine dair kanıtlar da görüyoruz ve aslında buzulların erimesi Pakistan’daki sellere katkıda bulundu. Bu, buzullar yok olana kadar devam edecek.” dedi.

2022’nin en önemli olaylarından biri, art arda üçüncü kez yaşanan La Niña’ydı. Avustralya’da sellere neden oldu, ancak aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin batısında ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde kuraklığı daha da kötüleştirdi. ”

Profesör Van Dijk, kurulun bu üç yıllık La “A Niña’nın istatistiksel olarak bir tesadüf mü yoksa daha kötü bir şeyin ilk işaretleri mi” olduğunu hâlâ anlamadığını söylüyor. Van Dijk, La Niña veya El Niño daha uzun sürdüğünde, daha kötü ve daha uzun kuraklıklara neden olduğuna, daha büyük sellerin ardından daha fazla soruna neden olduğuna dikkat çekiyor,

Rapora göre, 2022’de dünyadaki hava sıcaklığı uzun vadeli ısınma trendini takip ederken, havadaki nem de azalacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bütün dünya için kuraklık uyarısı: Türkiye için alarm zilleri çalıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin