Söyleşi: “Dağdaki Keçi, Gökteki Ay, Sudaki Balık”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Depo’da 24 Haziran’a kadar devam eden “Dağdaki Keçi, Gökteki Ay, Sudaki Balık” sergisi kapsamında 25 Mayıs Perşembe 18:30’da sanatçı rezzan gümgüm, antropologlar Dilşa Deniz ve Ahmet Kerim Gültekin’in katılımı ve araştırmacı Çiçek İlengiz’in moderatörlüğünde, kutsal coğrafya ve mitolojinin toplumsal cinsiyeti, kolektif hafızanın mekânları ve sözlü kültürün kutsallık deneyimindeki yeri üzerine bir söyleşi gerçekleşecek.

Etkinlik, aynı anda Depo’da ve çevrimiçi olmak üzere hibrit gerçekleşecektir.

rezzan gümgüm’ün “Dağdaki Keçi, Gökteki Ay, Sudaki Balık” sergisi, bizleri insanın doğanın yalnızca bir parçası olduğu ekolojik bir kurgunun Dersim’de somutlaşan deneyimi üzerinden egemenlik, biyoçeşitlilik ve kültürel çeşitlilik üzerine düşünmeye davet ediyor. Ekolojik yıkımın her yönden devam ettiği Dersim’de, Rê/Raa/Yol inancına göre dağ keçileri, güneş, ay, dağ, taş, ağaç, su kutsaldır. gümgüm bu sergi ile Mizur/Munzur Nehri ve suyu, kırmızı benekli alabalıklar ve dağ keçileri gibi doğadaki canlı veya cansız tüm varlıklara atfedilen kutsiyete ve onları tehdit eden barajlara, HES’lere, dağ keçisi avlama ihalelerine ve madencilik projelerine dikkat çekiyor.

Dersim’de ekolojik tahribata sebep olan tüm bu uygulamalar, çevresel bir çöküşe yol açmanın ötesinde kolektif hafızanın kutsal mekânlarına da zarar veriyor. Sergideki video ve yerleştirmeler Dersim’de kutsal kabul edilen coğrafyanın uğradığı farklı şiddet biçimlerinin görünmezliğini kırmaya çabalıyor.

Etkinlik, aynı anda Depo’da ve çevrimiçi olmak üzere hibrit gerçekleşecektir. Etkinliğe çevrimiçi katılım için lütfen kayıt olunuz:

Etkinliğe katılacak isimler

rezzan gümgüm: Çalışmalarında yapılandırılmış gündelik hayatta kişisel ve kolektif deneyimlerin sanatsal ifade olanaklarını araştırır. Özellikle kent ve kırsal alanlarda ekolojik ve politik sorunlara odaklanan sanatçı; cinsiyet, kimlik, doğa ve biyoçeşitlilik kavramlarını ekofeminist bir yaklaşım ve samimiyetle ele alır. gümgüm aynı zamanda Rê kolektifin kurucu üyesidir.

Dilşa Deniz:  Harvard Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulunan sosyo kültürel bir antropologtur. 2016 yılında, Barış Bildirisi imzacısı olması nedeniyle Nişantaşı Üniversitesi’ndeki işine son verildiğinden bu yana çalışmalarını Amerika’da sürdürmektedir. Araştırmaları özellikle Dersim’deki Kürt Aleviliği, kutsal coğrafya, eko-spiritüellik ve mitoloji bağlamında toplumsal cinsiyete ve kültürel, politik, dinî yapı ve pratiklere odaklanmaktadır.

Ahmet Kerim Gültekin:  Din Antropolojisi ve Siyasal Antropoloji alanlarında çalışmalar sürdüren bir yazardır. Çoğunlukla Alevilik Çalışmaları, Dersim ve Kürt Aleviler, Kutsal Mekanlar, Doğa ve Kültür, Etnografya (Sözlü Tarih ve Kolektif Hafıza Çalışmaları) konularında ürünler vermektedir. Munzur Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Gültekin, 2017 yılında KHK ile işten çıkarılmıştır. Hâlen Freie Universität Berlin Etnoloji Enstitüsü’nde misafir araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Çiçek İlengiz: Dersim’deki radikal politik tahayyüllerin kutsallıkla kurduğu ilişkiye odaklanan doktora çalışmasını 2019 yılında Berlin’de bulunan Max Planck Enstitüsü bünyesindeki Duyguların Tarihi Araştırma Merkezi’nde tamamladı. Kolektif hafıza ve dinî miras konularındaki araştırma projelerinin parçası oldu. 2023 yılında Forum Transregionale Studien’in ev sahipliği yaptığı Beyond Restitution: Heritage, Dispossession and Politics of Knowledge adlı araştırma projesinde çalışmaya başladı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Söyleşi: “Dağdaki Keçi, Gökteki Ay, Sudaki Balık”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin