Rüya Nedir? Neden Rüya Görürüz? Rüyalar Gerçek Olur Mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rüya Nedir? Neden Rüya Görürüz? Rüyalar Gerçek Olur Mu?

Rüyalar gerçek olur mu veya geleceği ön görebilir mi? Bu, tarihin her döneminde merak edilen bir sorudur.

Birçoğu, rüyaların tahmin gücünü maneviyata ve ilahi müdahaleye bağlar. Yine de, rüya gören herhangi bir bireyin inancı ne olursa olsun, rüyaların gerçekten beklenmedik şekillerde gerçekleştiği sayısız örnek vardır.

Çoğu rüya, ruhsal olarak açıklayıcı bir anlam taşımaz ve yaşamı değiştiren olaylarla hiçbir bağlantısı yoktur. Sizler için neden rüya görürüz, rüyalar gerçek olur mu, rüyalar gerçeği yansıtır mı ve rüya tabirleri gerçek midir gibi pek çok merak edilen soruyu yanıtladık. İşte rüyalar hakkında bilmeniz gereken her şey.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Hemen Hemen Herkesin Hayatında Mutlaka Bir Kez Gördüğü 12 Rüya ve Anlamları”

Rüya nedir?

Rüyalar gerçek olur mu sorusuna cevap vermeden önce rüya nedir öğrenelim. Rüyalar temelde biz uyurken zihnimizin yarattığı hikayeler ve görüntülerdir. Canlı olabilirler. Sizi mutlu, üzgün veya korkmuş hissettirebilirler ve kafa karıştırıcı veya tamamen mantıklı görünebilirler. Rüyalar uyku sırasında herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Ancak en canlı rüyalarınızı, beyninizin en aktif olduğu REM (hızlı göz hareketi) uyku evresinde görürsünüz. Bazı uzmanlar, gece en az dört ila altı kez rüya gördüğümüzü söylüyor.

Lüsid rüya
Lüsid rüya veya berrak rüya, rüya gördüğünüzü bildiğiniz bir rüyadır. Araştırmalar, berrak rüya görmenin, beynin genellikle uyku sırasında dinlendirici olan bölümlerinde bir aktivite artışı ile geldiğini gösteriyor. Lüsid rüya, REM uykusu ile uyanıklık arasında bir beyin halidir. Bazı berrak rüya görenler, tabiri caizse hikayeyi değiştirerek rüyalarını etkileyebilirler. Bu, özellikle bir kabus sırasında iyi bir taktik olabilir, ancak birçok rüya uzmanı, rüyalarınızın doğal akışına bırakılmasının daha iyi olduğunu söylüyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Rüyalarımızın Yazarı ve Yönetmeni Olmak: Lüsid Rüya”

Kabus

Kabus kötü bir rüyadır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygındır. Çoğu zaman, aşağıdakilerden dolayı olur:

Stres, çatışma ve korku
Travma
Hastalık
Duygusal problemler
İlaç veya uyuşturucu kullanımı
Tekrar tekrar belirli bir kabus görüyorsanız, bilinçaltınız size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir. Bu durumda bilinçaltınızı dinlemelisiniz. Neden kötü rüyalar gördüğünüzü bulamıyorsanız, bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşun. Kabuslarınıza neyin sebep olduğunu anlamanıza yardımcı olabilirler ve sizi rahatlatacak ipuçları verebilirler. Bir kabus ne kadar korkutucu olursa olsun, gerçek olmadığını ve büyük olasılıkla gerçek hayatta başınıza gelmeyeceğini unutmayın.

Neden rüya görürüz?

Neden rüya gördüğümüze dair birçok teori var ama kimse kesin olarak bilmiyor. Bazı araştırmacılar rüyaların hiçbir amacı veya anlamı olmadığını söylüyor. Diğerleri zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığımız için rüyalara ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Çalışmalar, rüyaların sağlığımız ve refahımız için önemini araştırdı. Bir çalışmada, araştırmacılar insanları REM uykusuna girerken uyandırdı. Rüya görmesine izin verilmeyenler aşağıdaki durumları yaşadı:

Aşırı gerginlik
Endişe
Depresyon
Konsantre olmakta zorluk
Kilo alma
Halüsinasyon eğilimi
Koordinasyon eksikliği
Birçok uzman ise rüyaların gerçekten var olduğunu söylüyor. Rahatsız edici bir düşünceyle yatarsanız, bir çözümle uyanabilir veya en azından durum hakkında daha iyi hissedebilirsiniz. Bazı rüyalar beynimizin düşüncelerimizi ve günün olaylarını işlemesine yardımcı olabilir. Diğerleri sadece normal beyin aktivitesinin sonucu olabilir ve çok az şey ifade eder. Araştırmacılar hala tam olarak neden rüya gördüğümüzü anlamaya çalışıyorlar.

Rüyalar ne kadar sürer?

REM uykusu gecenin erken saatlerinde sadece birkaç dakika sürer ama biz uyurken uzar. Gecenin ilerleyen saatlerinde 30 dakikadan fazla sürebilir. Yani tek bir rüyada yarım saat geçirebilirsiniz.

Rüyalar ne anlama gelir?

Ünlü psikolog Sigmund Freud, rüyaların bilinçaltımıza açılan bir pencere olduğuna ve bir kişinin şunları ortaya çıkardığına inanıyordu:

Bilinçsiz arzular
Düşünceler
Motivasyonlar
Freud, rüyaların, insanların toplum tarafından kabul edilmeyen dürtü ve arzularını tatmin etmenin bir yolu olduğunu düşünüyordu. Nasıl rüya gördüğümüz konusunda farklı görüşler olduğu gibi, rüyaların ne anlama geldiği konusunda da farklı görüşler vardır. Bazı uzmanlar, rüyaların gerçek duygularımız veya düşüncelerimizle hiçbir bağlantısı olmadığını söylüyor. Diğerleri, rüyalarımızın kendi düşüncelerimizi ve duygularımızı, en derin arzularımızı, korkularımızı ve endişelerimizi, özellikle de tekrar tekrar gerçekleşen rüyaları yansıtabileceğini söylüyor. Rüyalarımızı yorumlayarak, yaşamlarımız ve kendimiz hakkında fikir sahibi olabiliriz. Birçok insan en iyi fikirlerini rüya görürken bulduklarını söyler.

Çoğu zaman, insanlar benzer rüyalar gördüklerini söylerler: Kovalanırlar, bir uçurumdan düşerler veya halk arasında çıplak görünürler. Bu tür rüyalar muhtemelen gizli stres veya kaygıdan kaynaklanır. Rüyalar benzer olabilir, ancak uzmanlar rüyanın arkasındaki anlamın her kişiye özgü olduğunu söylüyor. Uzmanlar, belirli bir rüya görüntüsü veya sembolü için belirli bir anlam veren kitaplara veya “rüya tabirlerine” güvenmemeyi söylüyor. Rüyanızın arkasındaki sebep size özeldir.

Rüyalar gerçek olur mu ve geleceği öngörebilir mi?

Bazen rüyalar gerçekleşir veya gelecekteki bir olayı anlatır. Gerçek hayatta gerçekleşen bir rüyanız olduğunda, uzmanlar bunun büyük olasılıkla şunlardan kaynaklandığını söylüyor:

Tesadüf
Kötü hafıza
Bilinen bilgilerin bilinçsiz bir şekilde bağlanması
Rüyalar gerçek olur mu ve geleceği değiştirebilir mi herkesin merak ettiği bir sorudur. Rüyalar bazen gerçek olabilir ve geleceği değiştirebilir. Bazen rüyalar sizi belirli bir şekilde hareket etmeye motive edebilir, böylece geleceği değiştirebilir.

Rüyaları hatırlamak neden zordur?

Araştırmacılar rüyaların neden kolayca unutulduğunu kesin olarak bilmiyorlar. Belki de rüyalarımızı unutmak için tasarlandık, çünkü hepsini hatırlasaydık, rüyaları gerçek anılardan ayırt edemezdik. Ayrıca rüyaları hatırlamak daha zor olabilir, çünkü REM uykusu sırasında vücudumuz beynimizdeki anıları oluşturan sistemleri kapatabilir. Sadece uyanmadan hemen önce, belirli beyin aktiviteleri tekrar açıldığında gerçekleşen rüyaları hatırlayabiliriz.

Bazıları bunun zihnimizin rüyaları unutması değil, onlara nasıl erişeceğimizi bilmediğimizi söylüyor. Rüyalar hafızamızda saklanıp geri çağrılmayı bekliyor olabilir. Bu, günün ilerleyen saatlerinde neden aniden bir rüyayı hatırladığınızı açıklayabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Rüya Nedir? Neden Rüya Görürüz? Rüyalar Gerçek Olur Mu?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin