Kış aylarının en faydalı ve besleyici sebzelerinden biri olan pırasa, soğangiller ailesine ait olup, içerdiği zengin vitamin ve minerallerle sağlığımıza birçok fayda sağlar. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren pırasa, hem lezzetli hem de sağlıklı bir yemek alternatifi sunar.
Pırasa yemeği, özellikle soğuk kış günlerinde vücudumuza enerji verirken, yoğurtla birlikte tüketildiğinde hem lezzetini katlıyor hem de sindirim sistemine fayda sağlıyor. Havuç ve pırasa uyumunu birleştiren bu tarife, limon ekleyerek tadını zirveye taşıyabilirsiniz. Annelerimizin “Hadi ye kızım, hadi ye oğlum” dediği pırasayı bir de bu tarifle deneyin; iki tabağı birden isteyeceksiniz!
Peki, pırasa yemeği nasıl yapılır? İşte tarifi:
Pırasa Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
5-6 dal pırasa (beyaz kısımları kullanılacak)
2 adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
5-6 yemek kaşığı domates sosu
Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Sıcak su
Pırasa Yemeği Nasıl Yapılır?
Pırasalar temizlenip, 1 cm uzunluğunda doğranır. Bol su ile yıkanarak suyunun süzülmesi sağlanır.
2 adet orta boy havucun kabukları soyulur ve ince ince halka şeklinde dilimlenir.
Tencereye sıvı yağ alınır. İçerisine salça eklenir ve kavrulur. Ardından rendelenmiş domates eklenerek karıştırılır. Birkaç dakika kavrulmaya devam edilir.
Havuçlar eklenir ve 2-3 dakika boyunca kavrulmaya devam edilir.
Suyu süzülen pırasalar tencereye eklenir. Karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Orta ateşte pırasaların suyunu salıp çekmesi sağlanır.
Yıkanmış pirinç eklenir ve tuzu ayarlanır. Yemekle aynı hizaya gelecek kadar sıcak su eklenir. Su miktarı gerekirse sonradan ilave edilerek ayarlanabilir.
Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte, havuçlar ve pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.