Onlar da deprem mağduru

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 Depremden zarar görenler sadece insanlar olmadı. Yıkılan evlerdeki evcil ve afetin yıktığı sokaklarda yaşayan hayvanlar da enkaza gömüldüler, öldüler, yaralandılar. Sahipsiz, aç ve  yardıma muhtaç kaldılar. Kimileri uzuvlarını kaybetti. İşte o dostlarımızın imdadına Avrupa’nın en büyük yerleşkesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi yetişti.

 Başta depremin yıkıp geçtiği Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’dan getirilen depremzede hayvanlar için tüm imkanlar seferber edildi. Bir hastane ve hayvan oteline dönüştürülen Hayvanat Bahçesi’nin maskotu 6 gün enkaz altında kaldıktan sonra kurtarılan ve afet ismi verilen yavru köpek oldu.

10 TON MAMA DAĞITILDI

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremin ardından, enkaz altında kalan hayvanların tedavi, bakım, beslenme ve barınma ihtiyaçları getirildikleri Gaziantep Burç Ormanı içindeki Hayvanat Bahçesi’nde karşılanıyor. Depremin ilk saatlerinden sonra Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkalığı sahipli ve sahipsiz sokak hayvanları için büyükşehir bünyesinde üretilen mamalar ve hazır mamaları onları ulaştırarak yaralı olanları Gaziantep’e transfer etti.

900 KÖPEK VE 150 KEDİ GAZİANTEP’E GETİRİLDİ

İlk etapta, ekipler depremde zarar gören hayvanların tüm tedavi, bakımını da üstlenerek, Kahramanmaraş’ta 500 köpek, 100 kedi ile İslahiye’deki 400 köpek ve 150 kediye müdahale etti. Köpek bakım evinde acil bakıma muhtaç 25 köpek ve 10 kedinin Büyükşehir Belediyesi barınağında tedavileri yapıldı. Ayrıca İslâhiye, Hatay ve Şanlıurfa, Kahramanmaraş barınaklarına da yaklaşık 10 ton mama yardımı dağıtıldı.

SAHİPLERİNİ DEPREMDE KAYBEDEN AFET’İN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Deprem sonrası Hatay’da, sahipleriyle birlikte göçük altında kalan yavru köpek 6 gün sonra AFAD tarafından kurtarıldı. Sahipleri feci depremde can veren köpek tedavisinin yapılması için Gaziantep Doğal Hayatı Koruma Parkı’na getirildi. Terrier cinsi köpek, burada tedavi altına alındı. Depremde enkaz altında kalan sahiplerini kaybeden köpeğin tedavisini üstlenen veteriner hekimler ona ‘Afet’ ismini verdi. Yavru köpek halen serum tedavisiyle hayata tutunuyor.

TEDAVİSİ BİTİNCE AİLESİNE GİDECEK

Öte yandan yine bir Anadolu çoban köpeği yavrusu da enkazdan yaralı çıkarıldı. Sahiplerinin de yaralı kurtulduğu depremde veterinerler, yavru köpeğin başından aldığı yarayı iyileştirmeye çalışıyor. Yaşadığı su kaybı nedeniyle serum tedavisi de uygulanan köpek, sağlığına kavuşmasından sonra sahiplerine teslim edilecek.

ENKAZDA ALTINDA PATİSİNİ KAYBEDEN KÖPEĞE PROTEZ TAKILDI

Yine enkazdan çıkarılıp, Gaziantep’e getirilen başka bir köpeğin kesilmek zorunda kalınan sol patisine protez takıldı. Arama-kurtarma ekiplerince enkazdan çıkartılan köpeğin tedavisi devam ediyor.

 “DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Yaşanan yıkımın ardından Gaziantep’e getirilen hayvanların durumu hakkında bir açıklama yapan  Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Daire Başkanı Celal Özsöyler, depremin ilk saatlerinin ardından çevre il ve ilçelerdeki hayvanların barınma, beslenme ve tedavilerini gerçekleştirmek üzere ekipleri yönlendirdiklerini belirterek, “Onlar dertlerini anlatamayan dostlarımız, bu nedenle elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Depremin ardından öncelikli olarak felaketi yaşayan illere kendi ürettikleri mama ve ellerinde bulunan hazır mamaları ulaştırdıklarını kaydeden Özsöyler, “Çok hızlı bir şekilde hazıklıklarımızı yaparak Kahramanmaraş’ta 500 köpek, 100 kedi ile İslahiye’deki 400 köpek ve 150 kediye müdahale ettik Köpek bakım evinde acil bakıma muhtaç onlarca köpek ve kedi Büyükşehir Belediyesi barınağına getirilerek tedavileri yapıldı. İslahiye, Şanlıurfa, Kahramanmaraş barınaklarına da toplamda 9,5 ton mama yardımı dağıtıldı. Deprem bölgelerindeki çalışmalarımız ekiplerimiz tarafından sürdürülüyor. Her canlı bizim için değerlidir” dedi.

“DUVARLARDA KAYIP İLANLARI VAR”

Depremde yaralanan kedi, köpek, küçük ve büyükbaş hayvanlar için Veteriner Hekimler Odası da adete bir seferberlik başlattı. Türkiye’nin farklı noktalarından gönüllüler yanlarına ilaçları alarak bölgeye geldi.

Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, deprem sırasında hayvanların farklı tepkiler verdiklerini anlatarak, “Kediler bir yerlere saklanmaya çalıştı, köpekler kapılara koştu, büyük ve küçükbaş hayvanlar sürü psikolojisi ile ahırların duvarlarına yöneldikleri için çöküntü esnasında buralarda yaralandılar. Depremin vurduğu illerin ayakta kalan duvarlarında hayvanseverlerin “kayıp” ilanları var” dedi.

 

DEPREMDEN 18 GÜN SONRA KURTARILAN KUZU

Gaziantep’te, Hayvanat Bahçesine getirilen hayvanlar kadar özel kliniklerde tedavi edilenlerin olduğunu ifade eden Peri, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hayvanlar yaşamın birer parçaları. Depremden çok kötü etkilendiler. Odamızın koordinasyonu ile afet bölgesine gönüllü olarak gelen hekim arkadaşlarımız ile her ihbara gidiyoruz. 15 gün sonra çöken ahırlardan kurtardığımız büyük baş hayvanlar, 18 gün göçük altında yaşamayı başarabilen kuzularımız var. Ölen, ezilen, çok sayıca kırığı olanlar var. Ancak sahipleri tarafından terk edilmek zorunda kalınan, İstanbul başta olmak üzere farklı illere gönderilen, sahibi ile otomobilde, çadırda, pansiyonda kalanlar var. Deprem hayvanlar açısından da çok büyük felakete neden oldu.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Onlar da deprem mağduru

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin