Munzur Vadisi’ni hala görmediniz mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vadiyi görmeden önce Munzur’un efsanesine kulak verin:

Anlatılan odur ki; Dersim’de zengin bir ağanın sürülerini giden Munzur adında bir çoban yaşardı. Ağa’nın hacca gittiği günlerden bir gün, Munzur ağanın karısına giderek, kocasının aç olduğunu ve yemek için tatlı istediğini söyledi. Munzur, eğer bir parça helva yapacak kadar nazik olursa, bunu ustasına götüreceğini de ekledi.

Kadın şaşırdı, henüz cep telefonlarının bile olmadığı bir çağda kocasının isteğini çobanın bilemeyeceğini, çobanın helvayı kendisi için istediğini düşünse de helvayı yaptı. Munzur bir anda Mekke’de efendisinin peyda oldu ve elindeki helva tabağını Ağa’sına verdi. Ağanın dili tutuldu. Daha diline hakim olamadan Munzur gitmişti. Gerçek olamayacak kadar akıl almazdı ama ağa helvadan bir ısırık alır almaz rüya görmediğini anladı, çünkü karısının yemeklerinin kendine özgü tadını hemen fark etti.

Ağa eve döndüğünde, Mekke’ye gitmiş olan adamın elini öpmek ümidiyle birçok kişi onu selamlamaya geldi. Munzur da bir süre sonra topladığı bir kova sütle gitti. Munzur’un yaklaştığını gören ağa, onu işaret ederek, “Asıl eli öpülesi adam bu!” dedi.

Munzur doğası gereği utangaçtı ve ağanın önderliğindeki kalabalık ona doğru geldiğinde dağlara kaçtı. Koşarken kovasından süt döküldü ve yere sıçradığı yerden su topraktan dışarı akmaya başladı. Böylece çoban bir aziz olarak tanındı ve döktüğü süt, onun adını taşıyan ve bugün hala akan kutsal nehir oldu. 

Alevi inancının saygın bir lideri olan Hayri Dede, “Bilimsel olarak bunun gerçekte böyle olmadığını biliyoruz, ancak bu nehri bizim için daha az önemli kılmaz” diyor. 
MUNZUR VADİSİ NASIL BİR YER?
Munzur Nehri; Munzur Dağları’nın eteğinden, kuzeyde büyük sıradağlar, güneyde büyük tepelerden oluşan bir labirent ile çerçevelenen çimenli bir havza boyunca kıvrılır. Havzanın doğu ucunda, nehir bir kanyona dönüşür ve berrak, soğuk suları burada daha küçük kollar tarafından kesilen kayalık bir koridordan pompalanır. Yaklaşık 60 mil sonra, il merkezini ve Uzunçayır Barajını geçtikten sonra, kıvrımlı bir şekilde Fırat Nehriyle buluşur.
Munzur Vadisi’nin üst yarısı, tüm Türkiye’deki en doğal ve biyolojik çeşitliliğe sahip yerler arasındadır. 1971 yılında kurulan Munzur Vadisi Milli Parkı, yaklaşık 100’ü bölgeye özgü olmak üzere 3000’den fazla bitki türüne ev sahipliği yapar. Parkta nadir görülen ayı türleri, vahşi kediler, kurtlar ve dağ keçisi de dahil olmak üzere nesli tükenmekte olan hayvanlar da yaşar.
MUNZUR, İNANCI DA KORUDU
Vadinin engebeli topografyası ve coğrafi izolasyonu sayesinde, halk benzersiz kültürel ve inanç kimliklerine dair derin bir duyguyu koruyabilmiştir. Munzur, son 80 yılda her biri vadideki yaşam biçimini kesin olarak değiştiren iki yıkıcı trajedi yaşamış olsa da, hâlâ Kürt Alevi inançlarının ve geleneklerinin son büyük kalesi olarak görülüyor.
MUNZUR VADİSİ’NE NASIL GİDİLİR?
Ovacık yolu Sarıtaş mevkiinde olan vadi; Elazığ’a yapacağınız uçak seyahati sonrası, Tunceli’ye giden minibüslerle önce kent merkezine ardından da özel araçlarla vadiye ulaşım şeklinde planlanabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Munzur Vadisi’ni hala görmediniz mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin