Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi deklarasyon yayınladı: Nasıl bir Karakoçan, nasıl bir belediye istiyoruz?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi yayınladığı deklarasyonla 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde Karakoçan’ın sorunlarına dikkat çekti ve nasıl bir Karakoçan istediklerini, Karakoçan’da yapılması gereken öncelikli faaliyetleri kaleme aldı.
İşte o deklarasyon:
31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere yaklaşık 3 ay kadar bir zaman kaldı. Hangi partiden kim Karakoçan’da belediye başkanlığını ve meclis üyeliklerini alır, Karakoçan’ı hangi parti yönetir şu anda bilemeyiz ama siyasi partilerden aday adaylığını açıklayanlar kamuoyunda paylaşılıyor.
Türkiye siyasetinde özellikle yerel yönetimlerde iktidar partisi ve muhalefet tarafından seçilen bizim adayımız olsun, isterse çamurdan olsun anlayışı süregelen süreçte hayata geçirilmiştir.
Bu anlayışların sonucunda;
● İlçeyi yönetim yeterliliği olmayan, sorunlarını bilmeyen ve yönetemeyen,
● Demokrasi kültüründen uzak olan ve birikimi olmayan,
● Halk ile ilişkileri kopuk olan, adil ve eşit davranmayan, halkı, esnafı gezmeyen, sorunlarını dinlemeyen, dostça oturup sohbet etmeyen, işe, hizmete alımlarda adamcılık, particilik yapan,
● Sorunları bilmeyen, var olan eksikliklerin farkında olmayıp çözümler üretemeyen,
● İlçemizden ve köylerimizden göçün durdurulması için projesi olmayan,
● İlçemize istihdamın artırılması için çabası olmayan ama boş vaat eden,
● Halkın içinden gelmeyip, halkın güvenini almayan, liderlik vasfı olmayıp, iş yapmayan, iş yaptıramayan,
● Kafa kol ilişkileri ile tepeden atanan hiç kimse,
● Çevreye duyarlı ve ekolojik yaşamı esas almayan,
● Kadına şiddeti ve istismarı reddedip, kadın haklarına duyarlı olmayan,
Karakoçan’da bizlerin adayı olamaz. Bu anlayışlar çerçevesinde halkın yararına bir çalışma ve çaba içerisinde olamayanlar bugün belediye başkanlıkları ve meclis üyeliklerini yaparak, çoğu belediyelerimiz ne yazık ki bu durumda olanlara teslim edilmiş olup ve çoğu bu anlayışla aday olabiliyorlar.
2024 yılında yapılacak belediye seçimlerinde aday olmak isteyen kim varsa, kimi aday göstereceksiniz sorusuna ana hatlarıyla yukarıda sıraladığımız kriterlerle bağdaşmayan ve sırf partili veya popülist diye öne çıkacak, gösterilecek hiç bir adaya oy vermenin demokrasiyle bağdaşmadığıdır.
Türkiye’yi yöneten iktidar partisinin yerel yönetimlerde de iktidar olmak için hazırlık çalışmalarına daha önceden başlamalarına rağmen, muhalefet partilerinin Karakoçan özelinde belediyede iktidar olmak için ekibini organize edip hazırlanmadığı sadece seçim süreci safhasında adaylıklarını açıklamakla yetindikleridir. Aday gösterilmeyenler bazı kişiler küsüp köşesine çekilip otururken, bazıları da koltuk ve bireysel çıkarları uğruna başka partilerin saflarına geçebiliyorlar. Yıllardır hep bu yanlışlık yapılıyor ve olmaması gereken bu yanlışlıklar devam ediyor.
Yaşadığımız coğrafyada kimliğimiz, dilimiz, kültürümüz ve tarihimiz yok edilmeye çalışılarak ötekileştirilen biz muhalifler, Karakoçan’da Belediyede iktidar olmak için ilkeli, liyakatli, plan ve programlı bir anlayışla şimdiden çalışma startı verilmelidir.
✔ İlçenin var olan trafik, park sorunu, alt yapı, üst yapı, imar düzenlemeleri, parklar ve yeşil alan, kaldırım ve yol ve çevre düzenlemeleri,
✔ İlçede içme suyu ve çöp sorunu, sokak hayvanları konusunda, çevre kirliliği, ekolojiye duyarlı, gençlere, kadınlara, çocuklara, yaşlılara, istihdama yönelik projeleri,
✔ İlçeye artı değer katacak güzel projeleri ve bunları hayata geçirecek güzel bir ekibin oluşturması,
✔ Karakoçan Belediye yönetiminin Sosyokültürel Politika Programını planlayıp ve hayata geçirilmesi,
◆Kültürel kimlik politikaları: (Dil ve inanç alanında projeler üretip ve bu kapsamda, ilçenin ana dilleri olan Kürtçe ve Zazaca’ya (Kırmançki) ilişkin eğitim kurslarının verilmesi.
◆Eğitim politikaları; (Öğrencilere burslar için kaynak, kütüphaneler kurmak, okullara ulaşım konusunda problem yaşayan öğrencilere ücretsiz servis, her eğitim döneminde okullara kitap ve kırtasiye malzemesi, sosyal medyayı aktif kullanma etkinlikleri, her kış ihtiyaç sahibi öğrencilere giyecek yardımı, Kurulacak Kültür Merkezlerinde ücretsiz matematik ve İngilizce kursları programlayıp ve kütüphanelerde bir saat kitap okuyan öğrencilere bir saat bisiklet sürme vs. kampanyalar planlayıp hayata geçirmek).
◆Sanat politikaları: (Ücretsiz müzik kursları ve bağlama günleri düzenleyip; film, belgesel gösterimlerinin planlamasını yaparak ve yönetmenlerle atölyeler tertiplemek, resim kursları, resim sergileri açarak, cadde ve sokaklarda çocuklara yönelik boyama atölyeleri organize etmek, yerel kültürü yaşatmaya yönelik konserler ve gösteriler icra edip ve bu etkinliklerin organizasyonu için halkın kullanacağı çok yönlü kültür merkezinin yapımının planlamasını yapmak)
◆ Kadın politikaları: (1-Kadın meclisleri oluşturmak, 2-Kadın için üretim alanları yaratmak, 3-Kadınların toplumsal yaşama katılımını sağlamak)
✔ Şehircilik-Çevre Politikaları;
◆ Konut: Karakoçan Belediyesi’nin şehircilik alanında konut projelerine yönelik en önemli hedefi, cüzi kira bedeliyle yoksulların barınabileceği nitelikli yapılar üretmektir. Belediyenin arsaları yetersiz ise bu kapsamda Milli Emlak Müdürlüğü’nden arsaların taleplerinin yapılması.
◆ Teknik altyapı: Özel sektöre ihale edilerek gerçekleştirilen teknik altyapı çalışmaları beldiyenin kendi bünyesinde kuracağı atölyelerde ürettiği malzemeler ile yol ve asfalt çalışmaları, parkların belediye bünyesiyle gerçekleştirilmesi,
◆ Sosyal altyapı ve imar planı uygulamaları: Sosyal ve teknik altyapı yatırımları konusunda çarşı esnafının görüşleri dikkate alınarak ilçe halkının Belediye’den beklentilerinin odaklandığı temel ihtiyaçlarının tespitlerinin yapılması. (Su-doğalgaz şebekeleri, katı atık ve kanalizasyon arıtma tesisi yapılması, kreş-bakımevi-sığınma evi yapılması, imar planı uygulamalarında ilçedeki tarım alanlarının imara açılmasını engelleyecek kararların hayata geçirilmesi. Karakoçan’ın bir deprem bölgesi olduğunun daha önce 2010 yakın tarihte 2020 Elazığ, 2023 şubat ayındaki Maraş Elbistan’da meydana gelen depremlerden etkilenmesi sonucu insanlarımızın canlarını yitirdiği ve ağır hasarların meydana geldiği gerçeğinden hareket edilerek, belediyede mimar, uzman mühendis ve şehir plancılarını kadrosunda bulundurarak, TMMOB üyeleri ve alanında uzman kişilerden oluşacak gönüllü teknik bir komisyon kurma projesiyle depreme dayanıklı yeni bir kentin inşa projelerinin zaman kaybedilmeden planlanması, bütün ihtiyaçlarının temin edilebileceği (ilk yardım malzemeleri, çadır, temel gıda ihtiyaçları) depreme yönelik toplanma alanlarının yapılıp ve burada anında müdahale edebileceği, AFAD ile koordineli olarak kendi arama kurtarma ekibinin oluşturularak bu konuda uzmanlarca oluşturulan halk meclisleri gündemine geniş katılımla konuyu yeterli düzeyde tartışıp birlikte çözümler üretebileceği platformları oluşturmak.
◆ Geçmişte olduğu gibi mevcut Karakoçan Belediyesi’nin yaşam alanlarımızı yok edecek projelere karşı bir çevre politikalarının olmadığıdır. Karakoçan ilçemiz sınırlarında da olan Peri Suyu üzerinde 9 HES yapılarak hayata geçirilmiştir. Bunun akabinde Karakoçan’ın hemen yanında Hemzeliyan köyünde köylülerin meralarında yapılan yüksek gerilimli Elektrik Depolama Tesisi faaliyete geçirilerek akabinde Karakoçan’a 12 km uzaklıkta Badran Köyünde faaliyete geçirilen taş ocağı bulunmakta. Peri Vadisinde madenler ile birlikte, başta Karakoçan Yeni Mahalle’de ve köylerinde oldubittiyle hayata geçirilmek istenen Güneş Enerji Santralleri projeleri sıra beklemekte.
Peri Nehri üzerinde toplam 9 Hidroelektrik Santrali (HES) projelerinin hayata geçirilmesi sonucunda köylülerin yerleşim yerinin sular altında kaldığı, zengin endemik bitkiler barındıran bölgenin ekolojik dengesinin bozulduğu, halkın inanç ve kültürel değerlerine ilişkin alanların yok olduğu ekoloji mücadelesi yürüten duyarlı kişilerce dile getirilip sıklıkla halkın gündemine taşınmıştır. Bu tahribatın ve yıkımın önüne geçmek için bölgede birçok gösteri ve yürüyüş gerçekleştirmiş, aynı zamanda ilgili mahkemelere dava açılmıştır. Bugün yapılan pembelik barajı sonucunda anayasal bir hak olan ulaşım hakkı ihlal edilerek halklar arası iletişim kesilmiş ve köylülerin meralarına inşa edilen kalekol-karakollar ile tecrit uygulanmakta.
Karakoçan Belediyesinde iktidara gelen kişilerin ekolojik bir belediye anlayışıyla ranta karşı yaşam alanlarımıza sahip çıkacak bir politik anlayış çerçevesinde yereldeki tüm kesimlerle istişareler yapıp bu çerçevede hareket etmeleri öncelikleri olmalı.
✔ Elinde kısa ve uzun vadeli bir program, bir yol haritası, planı, çözüm önerileri olmayan kimseyi son 1 ay kala bu bizim adayımızdır deyip önümüze sürmeyin.
Siyasi iktidar yerelimizde seçimi kazanmak uğruna yapacağı hiç bir baskı ve tehdit Karakoçan halkının kabulü değildir. Bu anlayışlarla seçimi kazanan bir belediye başkanını bizlerin ve Karakoçan halkının demokrasi anlayışı kabul etmeyecektir Bu anlayışlarla kaybeden Karakoçan ve bizler olacağız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi deklarasyon yayınladı: Nasıl bir Karakoçan, nasıl bir belediye istiyoruz?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin