1. Haberler
  2. DERSİM
  3. Kalıptan Çıkmayan Kek Nasıl Çıkarılır? – Türkgün – Türkçe Düşün

Kalıptan Çıkmayan Kek Nasıl Çıkarılır? – Türkgün – Türkçe Düşün

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Bu noktada pişen yiyecekleri servis ederken yiyeceklerin, piştikleri kaplardan düzgün çıkarılması ve sunum kabına düzgün şekilde konulması gerekir. Kek servisinde de durum değişmez. Ancak bazı zamanlar kekler kek kabına yapışarak sinir bozucu anlar yaşanmasına neden olabilmektedir. Peki yapışan keki kalıptan çıkarma yöntemleri nelerdir?

  1. Kekin Soğumasını Beklemek: Keklerin kalıba yapışmasının en büyük sebepleri, keklerin sıcak şekilde servis edilmeye çalışılmasıdır. Soğuyan kekin şekli oturacağından ve daha bütüncül duracağından, soğuyan keki kalıptan çıkarmak daha kolaydır. 
  2. Kenarları Kalıptan Ayırmak: Bir bıçak veya spatula yardımıyla keki kalıptan ayırmak, kekin bütünlüğünü bozmadan kaptan çıkarılmasına yardımcı olur. Bu noktada dairesel hareketler yapmak işe yarayacaktır.
  3. Kalıbı Ters Çevirerek Hafifçe Vurmak: Keki kalıptan düzgünce çıkarmanın yolları arasında kalıbı ters çevirerek vurmak da bulunur. Bu işlemde öncelikle kekin üstüne geniş bir taban koyulur, sonrasında ters çevrilen kabın arkasına hafifçe vurularak kekin kalıptan ayrılması sağlanır. 

Kekin Kalıptan Çıkmama Sebepleri Nelerdir?

Kek kalıbına yapışan keki düzgün bir şekilde servis etmek için bir bütün halinde kalıptan çıkarmak gerekir. Uğraştırıcı ve sinir bozucu olan bu durumlarda bireyler kekleri kalıptan düzgün şekilde çıkaramazsa sunumları istedikleri gibi olmayabilir. Bu gibi durumlardan kurtulmak için yapışmayan kek tarifleri tercih edilebilir, ayrıca kekin yapışmaması için önlem alınabilir. Peki bu adımlara dikkat edilmeyen keklerin kalıptan çıkmama nedenleri nelerdir?

  1. Kalıbı yeterince yağlamamak: Keki hamurunu pişmesi için kalıba koymadan önce kalıbın mutlaka yeteri kadar yağlanması gerekir. Bu husus hem kekin kalıptan kolay çıkmasına hem de daha lezzetli keklerin yapılmasına yardımcı olur. 
  2. Kekin Yeterince Soğumaması: Keki fırından çıkarılır çıkarılmaz kalıptan ayırmaya çalışmak genellikle başarısız bir denemeyle sonuçlanır. Bu noktada kekin fırından çıkarıldıktan sonra 10-15 dakika dinlendirilmesi, keki kaptan ayırırken kolaylık sunar. Aynı zamanda çok soğumuş kek de kaptan çıkarılırken parçalanabilir. Bu nedenle kek ılımaya başladığı zaman kaptan ayrılmalıdır.
  3. Kalıp Türü ve Kalitesi: Kekin kalıba yapışma nedenleri arasında en önde gelenlerden birisi de kek kalıbının türü ve kalitesidir. Kalitesiz malzemelerden yapılan kek kalıpları, kekin yapışmasına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için yapışmayan ve kaliteli malzemeden üretilen kalıpların tercih edilmesi gerekmektedir. 
  4. Kekin İçinde Yapışan Malzemeler Bulunması: Peynir, meyve parçaları veya karamel gibi kalıba yapışması olası olan malzemeler bulunan keklerin de kalıba yapışma olasılıkları fazladır.

Kalıba Yapışan Kek Nasıl Kurtarılır?

Keklerin mükemmel şekilde servis edilmesi için kek kalıbından tek parça ve zarar görmeden çıkarılması gerekmektedir. Bu noktada kek hamurunu kalıba yerleştirmeden önce yeterli yağlama yapmamak veya yanlış kek kalıbı seçmek gibi nedenlerden ötürü kekler kalıba yapışabilir. Peki kalıba yapışan kek, nasıl kurtarılır? 

Yapışan kekleri kek kalıbından düzgün şekilde ayırmak için bazı basit yöntemler vardır. Bu yöntemlerin başında, kekin bir miktar soğutulması gelmektedir. Kekin kalıba yapışmasının en büyük etkenlerinden biri, kek sıcakken kalıptan çıkarılmaya çalışmasıdır. Bu nedenle kalıba yapışan keki kurtarmak için kek fırından çıktıktan sonra 10-15 dakika kadar ılımaya bırakmak gerekmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kekin tamamen soğutulmamasıdır. Çünkü tamamen soğuyan kek de kalıba yapışabilir.

Yapışan keki kalıptan kurtarmanın bir diğer yolu da, bir bıçak yardımıyla kekin yan taraflarını kenardan ayırmaktır. İnce, düz bir bıçakla kekin kenarları kek kalıbından ayrılırsa kekin kalıptan düzgün şekilde çıkması kolaylaşır. Bu noktada kekin kenarları kalıptan ayrıldıktan sonra kalıbın ters çevrilerek çıkarılması da denenebilir.

Kek Kalıbı Öncesinde Nasıl Hazırlanmalıdır?

Yapışan kek çözümü için en önemli adım, kek kalıbını pişirme işlemi öncesinde iyi şekilde hazırlamaktır. Bu noktada kek kalıbının yapışmayı önlemesi için öncelikle kalıbı yağlamak gerekmektedir. Tereyağı, margarin veya sıvı yağ kullanarak bu işlem gerçekleştirilebilir. Bu işlemde kalıbın tabanını ve kenarlarını düzgünce yağlamak gerekir. 

Kek pişirme işleminden önce kalıbın unlanması gerekmektedir. Önce kek kalıbı yağlanır, sonrasında az miktarda un dökülür. Sonrasında kalıp hafifçe sallanarak un her yere yaydırılır. Bu işlemin son adımında, kek kalıbı ters çevrilerek fazla un dökülür. 

Kekin kalıba yapışmasının önüne geçmek için pişirme kağıdı da kullanmak oldukça etkili olmaktadır. Bu işlem özellikle düz tabanlı kalıplarda oldukça işe yarar. 

Doğru Kek Kalıbı Seçimi Nasıl Yapılır?

Nefis ve leziz görünümlü kekler yapmak için en önemli adımlardan birisi doğru kek kalıbını seçmektir. Kekin yapışmasını önleyen, iyi şekilde pişmesine neden olan ve kabarmasına yardım eden bu nokta da kek kalıbı önerisi vermek gerekirse, yapışmayı önleyen kalıplar seçilmelidir. 

Yapışmaz tabanlı kek kalıpları, keklerin bütünlüğünü korur ve şık sunumlar yapılmasına yardımcı olur. Bunun yanında kaliteli malzemelerden üretilen kek kalıpları temin etmek de hem sağlık açısından hem de keklerin düzgün kabarması için önemlidir.





Source link

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kalıptan Çıkmayan Kek Nasıl Çıkarılır? – Türkgün – Türkçe Düşün
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin