İnfluenza Nedir? Korunma Yolları Tedavi Yöntemleri nelerdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnfluenza, başlıca boğaz, burun, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. Grip ise influenza A ve B virüslerinin yol açtığı bir enfeksiyondur. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır.

Dört mevsimin dördünde de bireyin grip olma olasılığı yüksektir. Bazı bireyler daha fazla grip virüsü ile münakaşa yaşarken, bazı bireyler kolaylıkla virüs ile savaşıp hastalığı yenebiliyor. Öncelikle olarak mevsimsel grip olmamızı sağlayan bu virüsün adı, “Influenza” olarak Tıp teriminde geçmektedir.

1 Influenza Virüsü Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları

Influenza virüsün özelliklerine kısaca göz atacak olursak; A, B ve C olmak üzere 3 farklı türleri olup, bulaşıcı viral hastalığa yol açmaktadır. Bireyde 2 günlük kuluçka süresi geçirdikten sonra, bireyi hasta yapar. 2 günlük kuluçka süresinin ardından gelişim göstermeye başlar.

Influenza A grubunun bulaşıcı belirtileri yelpazesi çok geniş olup, gribe neden olan türü olarak gösterilmektedir. Nasıl bir virüs ile vücudumuzun uğraştığını öğrendikten sonra, virüsün sebep olduğu belirtileri inceleyelim.

2 günlük kuluçka süresini geçirdikten sonra, bireyde aniden ateş yükselmesi ilk semptomu olarak karşımıza çıkar. Ateş yükselmesi, sürekli baş ve kas ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısı ve gözlerde yaşarmada diğer semptomlar arasındadır. Tabii bu belirtiler, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bireyin bağışıklık sistemiyle doğrudan ilişkisi olup, vitamin alımları da belirtileri azaltmaya fayda sağlayabilir.

2 Virüs Nasıl Bulaşır

Gribe yol açan influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.

3 Influenza A Virüsü İle Nasıl Başa Çıkarız?

Eğer vücudunuzda yukarıda bahsedilen semptomları da gördüyseniz, öncelikli olarak ilk yapmanız gereken ateşinizi düşürmek olacaktır. Bunun için ılık veya ılık-soğuk arası suda duş almanız, ilk adım olabilir. Ayrıca bulunduğunuz ortamı havalandırmanız da gerekiyor. Malum yüksek ateş, istenilmeyen başka hastalıklara da yol açar. Örneğin, havale.

Yüksek ateşinizi düşürmeyi başardıktan sonra, dinlenmek için kendinizi hazırlayın. Eğer gün içerisinde sadece evde olacaksanız, kesinlikle dinlenirken bol bol vitamin tüketin. Özellikle C vitamini tüketerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olursunuz.

Influenza A virüsü ile savaşmanın en önemli yoludur. Grip olduğunuzu anladığınız ilk birkaç gün sadece dinlenmeye koyulun ve bol vitamin takviyesi alın.

Vitamin takviyesini doktorunuz önermedikçe ilaç olarak kullanmayın. Gerekli meyve ve sebzelerden almalısınız. İsteğe bağlı doktorunuza danışarak, vitamin takviyesi de kullanabilirsiniz fakat alerjik toksik maddeler içerdiğinden dolayı danışmadan asla kullanılmaması gerekir.

Genellikle 1 hafta içerisinde, eski sağlığınıza kavuşursunuz. Geriye dönüp baktığınızda, sağlığın ne kadar önemli olduğunuzu hatırlayacak bir hafta var artık.

Özellikle yurtiçi ve yurtdışı seyahat yapan bireyler, grip aşısını yaptırması gerekiyor. Eczane ve hastanelerde bu grip aşısı mevcuttur. Çünkü kalabalık ortamlarda, çok rahat bulaşabilir.

Hatta diğer aşı türlerini de yaptırarak, dış etkenlerden kendinizi rahatlıkla koruyabilirsiniz. Sadece seyahat yapanlar değil, isteğe bağlı sizde yılın belli döneminde grip aşısı yaptırabilir ve kendinizi bir nebze koruma fırsatı yakalayabilirsiniz.

5 İnfluenzanın Tedavisi

Grip hastalığının influenza tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahati önerilir.

6 Belirtileri Nelerdir?

Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma, kas ağrısı ve halsizlik belirtileri olabilir.

Yaklaşık olarak 1-2 haftalık bir sürede tamamen iyileşme olur ancak yaşlılar, çocuklar ve diğer duyarlı gruplarda pnömoni gibi ağır komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Korunma, ancak bağışıklama ya da ilaçla olabilir. Bunun yanında özellikle bu dönemde kişilerin doğal ve dengeli beslenmeye dikkat etmesini öneriyoruz. Toplu yaşam alanlarında ve havasız ortamlarda dikkat etmelerini ve hijyen kurallarına sıkı sıkı uymalarını tavsiye ediyoruz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İnfluenza Nedir? Korunma Yolları Tedavi Yöntemleri nelerdir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin