İçişleri Bakanı Yerlikaya: Cumartesi Annelerinin yaşadığı mağduriyettir, çözüm üreteceğiz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2024 yılı bütçesi dün akşam görüşüldü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Yerlikaya’ya, Galatasaray meydanındaki oturma eylemleri yasaklanan ve darp edilerek gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın durumunu sordu.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Dilan Kunt Ayan, polislerin bakanlıktan aldığı güçle kayıp yakınlarına müdahalede bulunduklarını söyledi, hak savunucularının kelepçelenerek gözaltına alındığı fotoğrafları gösterdi.

Yerlikaya şu yanıtı verdi: “Cumartesi Anneleri’nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa zamanda sürede çözüm üreteceğiz. Bu hafta gördünüz gözaltı yapmadık.”

Ne olmuştu?

İstanbul Beyoğlu Kaymakamlığı 25 Ağustos 2018’de yapılan Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 700. buluşmasını “herhangi bir bildirimde bulunulmadığı” iddiasıyla yasakladı.

Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na saldıran polis 23 kişiyi gözaltına aldı. Ardından 46 kişiye “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı.

1995’te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ablası Maside Ocak, darp edilerek gözaltına alınanlar arasındaydı. 82 yaşındaki annesi Emine Ocak da polis şiddetine maruz kaldı.

Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak Başsavcılığın soruşturmaya yer olmadığı kararı vermesi üzerine başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak dosyayı AYM’ye taşıdı.

Yüksek mahkeme, şubat ayında verdiği kararda Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal” edildiğine hükmetti. Maside Ocak’a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Ardından AYM, Cumartesi İnsanları/Anneleri eylemine saldırıp Sebla Arcan’ı darp eden polis memurlarının, kötü muamele ve eziyet yasağını ihlal ettiğine hükmetti. Görevlilerin yargılanması ve Arcan’a 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Bu iki AYM kararına rağmen, hak savunucularının Galatasaray’da basın açıklaması yapması polis şiddetiyle engelleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İçişleri Bakanı Yerlikaya: Cumartesi Annelerinin yaşadığı mağduriyettir, çözüm üreteceğiz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin