1. Haberler
  2. ANASAYFA
  3. Hipotansiyon nedir, neden olur?

Hipotansiyon nedir, neden olur?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Bazı bireyler, kalıtsal özellikleri veya bedensel yapıları nedeniyle düşük kan basıncıyla yaşamlarını sürdürebilir ve bundan pek etkilenmezler. Ancak, aniden azalan kan basıncı ya da şiddetli hipotansiyon atakları; solunum güçlüğü, bayılma ve kalp işlevlerinde bozulma gibi ciddi riskleri beraberinde getirebilir. “Hipotansiyon nedir, neden ortaya çıkar ve ne zaman tehlikeli hâle gelir?” soruları, düşük tansiyonun sadece “zinde ve sağlıklı olma” düşüncesi mi yoksa bir sağlık sorunu mu olduğunu anlamak için rehber niteliğindedir.

Hipotansiyon (Düşük Kan Basıncı) Nedir?

Hipotansiyon, sistolik (büyük kan basıncı) ve/veya diyastolik (küçük kan basıncı) değerlerinin normal seviyelerin altına inmesi anlamına gelir. Genellikle, sistolik basıncın 90 mmHg’nin altında veya diyastolik basıncın 60 mmHg’nin altında olması düşük tansiyon olarak kabul edilir. Ancak bu değerler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı bireyler doğal olarak 90/60 mmHg civarında kan basıncı seviyelerine sahip olsa da, bu durum onlarda herhangi bir rahatsızlık yaratmayabilir. Asıl önemli olan, kan basıncının hangi noktada belirgin semptomlar göstermeye başladığıdır. Ani tansiyon düşüşleri, özellikle beyine yeterli kan gitmemesi nedeniyle baş dönmesi, güçsüzlük ve hatta bayılma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Hipotansiyon Neden Olur?

Çeşitli etkenler kan basıncının düşmesine sebep olabilir. Uzun süre yemek yememek veya yeterince su tüketmemek, vücudun sıvı-mineral dengesini bozarak düşük kan basıncına yol açabilir. Aşırı terleme, ishal ya da kusma gibi vücuttan fazla sıvı kaybına neden olan durumlar da kan basıncının azalmasına sebebiyet verebilir. Kullanılan bazı ilaçlar (özellikle hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları veya psikiyatrik tedavilerde kullanılanlar) da düşük tansiyona neden olabilir. Ruhsal gerginlik, kaygı ya da sinir sistemini etkileyen nörolojik hastalıklar damarların genişlemesine sebep olarak kan basıncını azaltabilir. Nadir de olsa, tiroid bezi veya böbreküstü bezindeki işlev bozuklukları, vücudun hormon dengesini değiştirerek ciddi kan basıncı düşüklüğüne yol açabilir.





Source link

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hipotansiyon nedir, neden olur?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin