Bulaşıcı bir mikrobik hastalık olan el, ayak ve ağız hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, “Rahatsızlık solunum yoluyla, tükürükle, yakın temas ve dışkı aracılığıyla bulaşabilir. Yaz aylarında havuz sezonunun başlaması ve enfekte olmuş havuz suyunun yutulması ise ekstra bir tehlike yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.
EL AYAK HASTALIĞI HAVUZ SUYUNDAN BULAŞABİLİR
Havuz suyuyla da bulaşabilen el ayak hastalığı genellikle ateş, iştahsızlık gibi şikayetlerle kendini gösteriyor. Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, bulaşıcı bir enfeksiyon rahatsızlığı olan el, ayak ve ağız hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.
“ATEŞ VE HALSİZLİK EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERDENDİR”
El, ayak ve ağız hastalığının çoğunlukla ateş, iştahsızlık, hafif halsizlik ve boğaz ağrısıyla başladığını vurgulayan Uzm. Dr. Çebi, “Karın ağrısı ve öksürük de eşlik edebilir. Ateş başladıktan 1-2 gün sonra ağız içinde ağrılı, sıvı dolu döküntüler ortaya çıkar. Bu döküntüler genellikle ağzın arka kısmında küçük kırmızı lekeler şeklinde başlar, daha sonra içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür. Deri üzerindeki döküntüler ise 1-2 gün içinde gelişir. Ayak tabanı, avuç içi ve ellerde ise düz kırmızı noktalar halinde ortaya çıkar” dedi.