Dersim Milli Köyü’nde taş ocaklarının talanı görüntülendi: Ormanlar çırılçıplak kalmış

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim Mili Köyü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada köyün taş ocaklarınca talan edilme sürecinin devam ettiği duyuruldu.

Açıklamada köyün ormanlık alanlarının önceki ve sonraki fotoğrafları paylaşılarak  “4 yıllık haline bakınca aslında hiçbir şeyin değişmediğini ve talanın sürdüğünü göreceksiniz. Görülmek istenmeyen bir talan! Şimdi de Sütlüce talan edilmek isteniyor. Ama esas mesele tüm doğa talanlarına karşı çıkmak!” denildi.

Doğa talanına her kim olursa olsun bütünlüklü bir karşı çıkma olmadıkça talanın süreceği belirtilen açıklamada şu vurgular yapıldı:

“Gerisi kim ne derse dersin ikiyüzlülük! Birine karşı çıkarken birine susmak doğa sevgisi değil doğa ayrımcılığıdır. Kendine doğaseverim diyen buna karşı çıkmıyorsa dürüst değildir. Ne bütünüyle kapatma var ne de rehabilite var. Kutsallıkların ahını almak kötüdür! Umarız bunu anlarsınız bir gün!”

NE OLMUŞTU?

Dersim Örenönü Tabiat Parkı içinde bulunan köyümüz Milli/Mulu (İsmetinönü Mahallesi) ile Dersim merkez arasında neredeyse 15 yıldır bir taş ocağı işletilme kararı verildi. Köylüler yaptıkları açıklamada, yaşadıkları alanın dört bir yandan yıkılmaya çalışıldığını açıkladı.

Bu süreçten sonra müteahhit Erdal Güntaş’ın sahibi olduğu taş ocağına karşı daha önce de birçok platformda mücadele verildi. Ancak iddiaya göre ne belediye, ne şehrin milletvekilleri, ne de şehirdeki kurumlar bu konuda yeterince duyarlı olmadı, destek sunmadı. Yine de gösterilen tepkiler üzerine taş ocağını işleten Erdal Güntaş, Aralık 2015 tarihinde tüm basına da yansıyan bir açıklama yaparak, taş ocağını kapatacağını duyursa da, aradan geçen yıllar içinde taş ocağı kapatılmadı.

Köylülerin anlattığına göre, Milli köyü uydudan dahi görülen geniş bir alan çöle çevrildi ve ağaçlar, ormanlar, kayalar yok edildi, yeraltı suları kirletildi. 

MİLLİ KÖYÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Milli, Kızılbaş inancının bir parçası olan altı  ziyaretin yer aldığı bir köy. Köyde dengbej Silê Qiz’in ve Mezela Dewres gibi kutsal alanlar yer alıyor. Diğer tarafında ise Vile Jêlê ziyareti bulunuyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dersim Milli Köyü’nde taş ocaklarının talanı görüntülendi: Ormanlar çırılçıplak kalmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin