C vitamini, güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olup, ülkemizde yetersizliği en çok karşılaşılan vitaminlerden biridir. Vücudun mutlaka alması gereken bu vitaminin doğru şekilde tüketilmesi büyük önem taşır. Peki, C vitamini hangi gıdalarda yer alır? C vitamininin sağlığa etkileri ve hangi besinlerden karşılanabileceği hakkında detaylara birlikte göz atalım.
C Vitamini Nedir?
Askorbik asit adıyla bilinen C vitamini, insan sağlığı için büyük öneme sahip besin öğeleri arasında yer alır. Suda çözünebilen bir vitamin çeşidi olan C vitamini, vücut tarafından sentezlenemediğinden dışarıdan çeşitli gıdalar yoluyla alınmalıdır. C vitamini özellikle limon, portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinde bolca bulunan bir vitamindir. İnsan bedenine birçok yarar sağlayan C vitamini, güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bağışıklık sistemini desteklemeye, cilt sağlığını korumaya, yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaya ve belirli kanser türleri ile kalp rahatsızlıklarının oluşumunu önlemeye veya geciktirmeye katkıda bulunur.