Geçmişte ciddi sağlık problemlerine yol açabilen ancak günümüzün ilerleyen tıbbı sayesinde bebek dünyaya gelmeden önce anne karnında teşhis edilebilen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklardan biri de halk arasında ‘böbrek büyümesi’ ya da ‘böbrek genişlemesi’ olarak bilinirken, tıbbi literatürde ‘hidronefroz’ olarak adlandırılmaktadır.
Kız bebeklere kıyasla erkek bebeklerde daha sık görülen böbrek genişlemesi durumu, çoğu zaman ilerlemez ya da zamanla kendiliğinden kaybolurken, bazen de büyüme devam ederek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Anne karnındaki bir bebeğin böbrek yapısı, 20. haftadan itibaren izlenebilir olduğundan, ultrasonda tespit edilmesi durumunda, doğum sonrası düzenli aralıklarla çocuk ürolojisi takibine alınması büyük önem taşımaktadır. Bu sayede ilerleyen süreçte böbreklerin fonksiyonlarını kaybetmesi gibi problemlerin önüne geçmek mümkün olacaktır.
Bebeklerde Böbrek Genişlemesi Neden Olur? Hidronefroz Nasıl Oluşur?
Bebeklerde böbreklerdeki genişleme veya şişme gibi durumlar genellikle idrarın böbrek yolunda ilerleyememesi sonucu meydana gelir. Bu durum, böbrekte idrar birikmesine yol açar. İdrarın böbrekten dışarıya atılmasını sağlayan “üreter” adı verilen tüplerin tıkanması veya idrarın doğru şekilde boşalamaması nedeniyle ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir vücutta idrar, böbrekten mesaneye giden üreter adı verilen tüpler aracılığıyla geçer ve burada idrar kesesine ulaşır. Ardından, “üretra” adı verilen idrar kanalı aracılığıyla vücuttan atılır. Ancak böbreklerinde sorun yaşayan bir bireyde idrar, böbrekten çıkmakta zorluk yaşar ve burada birikir. Bu durum sonucunda “hidronefroz” adı verilen genişleme gelişir.