Barış Vakfı, Barselona Otonom Üniversitesi Barış Kültür okulu eski yöneticilerinden Vicenç Fisas’ın 2021 yılında İspanyolca yayınlanan ‘Silahsız Siyasi Çatışmalarda Müzakere Süreci’ kitabını yayımladı.
Barış Yıldırım tarafından Türkçeye çevrilen kitap, Dr. Esra Elmas’ın tanıtım yazısıyla okuyucuyla buluştu.
Dr. Elmas Türkçe baskıya tanıtım yazısında 1 Ekim 2024’te başlayan ve Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’taki Barış ve Demokratik Toplum Çağrısıyla farklı bir aşamaya geçen sürece işaret ederek “Türkiye silahlı çatışmaların çözümüne ilişkin literatüre aşina. İlk defa silahsız bir çatışmanın çözümü evresine giriyoruz. Bu tartışmalar ve endişeler de bu nedenle doğal. Vicenç Fisas’ın bu çalışması, tam da böyle bir ortamda, siyasetin ve sivil toplumun silahsız bir çatışma evresinde çözüme nasıl katkı sunabileceğine yönelik önemli ipuçları veriyor ve kritik bir boşluğu dolduruyor.” ifadelerine yer verdi.
Barış Vakfı yönetimi adına kitaba bir tanıtım yazısı yazan Hakan Tahmaz ise “Böylesi kritik bir dönemde yazar Vicenç Fisas’ın, Müzakere Süreçleri Kılavuzu adlı çalışmasının Türkiye’de basım ve dağıtım hakkını Vakfımıza bila bedel devretmesi, yeni döneme büyük bir katkı sunmuş, dayanışma örneği sergilemiştir” dedi.
Vicenç Fisas kimdir?
Vicenç Fisas Armengol (Barselona, 1952), çatışma ve barış süreçleri analistidir. 1999’da kurulduğundan 2016 ortalarına kadar Barselona Otonom Üniversitesi Barış Kültürü Okulu’nda yönetici kademesi de dahil görev almış ve 1997’de kurulan bu üniversitede Barış ve İnsan Hakları üzerine UNESCO Kürsüsü’nün sahibi olmuştur.
Bradford Üniversitesi’nde (Birleşik Krallık) “Barış Çalışmaları” alanında doktora yapmış, 1988’de Ulusal İnsan Hakları Ödülü ve 2024 ICIP Barış İnşası Ödülü sahibi
olan yazar, barış, çatışmalar, uluslararası politika, silahsızlanma, müzakere ve barış süreçleri üzerine 60’tan fazla kitabın yazarıdır. Bu kitaplar arasında “Silahlı
Gruplarla Barış Süreçleri ve Müzakere”, “Düşmanı Yaratmak”, “Sosyo-politik Krizlerin Yönetimi: Önleme ve/veya Yapısal Değişim?” ve “Barış Diplomasi: Silahlı Gruplarla Müzakere” yer almaktadır. 2011’de Türkiye’de “Dünyada Barış Süreçleri” kitabını yayımladı. 2006 ile 2016 yılları arasında, Barış Süreçleri Yıllıkları aracılığıyla dünyadaki müzakere süreçlerini analiz etti ve çeşitli çatışma ve müzakere süreçlerinde doğrudan deneyimler edindi.
Kitabın PDF formatı için:
Silahsız Siyasi Çatışmalarda Müzakere Süreci