Çocuklarının kreş veya anaokuluna başlamasının ardından sık hastalanması, birçok ebeveynin en büyük endişelerinden biri haline geliyor. Ebeveynler genellikle “Çocuğumun bağışıklık sistemi mi zayıf?” diye kaygı duysa da, bu durumun doğal bir evre olduğunu belirten Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Çocuk Uzmanı Uzm. Dr. Ülkü Korkmaz, çocukların sık hastalanma sebepleri ve alınabilecek tedbirler hakkında önemli bilgiler sundu.
Çocukların kreşe veya anaokuluna başlamakla birlikte daha sık hastalanması, hem aileler hem de çocuklar için zorlayıcı bir dönem olabilir. Ancak Uzm. Dr. Ülkü Korkmaz, bu durumun bir öğrenme süreci olduğunu vurgulayarak, bağışıklık sisteminin gelişmesi için bu tür hastalıkların gerekli olduğunu belirtti.
Kreş Çocukları İçin Ailelere Tavsiyeler
Bebekler, dünyaya geldikleri ilk 6 ay boyunca anneden aldıkları antikorlar sayesinde korunurlar. Ancak bu antikorların etkisi 6. aydan sonra azalır ve çocuklar, kendi bağışıklık sistemlerini geliştirmeye başlarlar. Kreş ya da anaokuluna başladıklarında, farklı mikroplarla tanışarak bağışıklık sistemlerinin güçlenme süreci başlar. Bu dönem zaman alabilir ve bazen sık hastalıklar yaşanabilir.
Kreşler ve anaokullarındaki enfeksiyonların hızla yayılmasının birkaç önemli nedeni vardır. Özellikle ellerin düzenli olarak yıkanmaması, ortak kullanılan oyuncakların sık sık dezenfekte edilmemesi ve hasta çocukların eğitim hayatlarına devam etmeleri, enfeksiyonların hızla yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden, hem çocukların hem de okul yöneticilerinin bu konuda özenli olmaları gerekmektedir.