Dersim florası hakkında ne biliyorsunuz: Sadece Dersim’de yaşayan bitkileri tanıyor musunuz?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olan Munzur Vadisi Milli Parkı’nın florasında 43’ü Munzur Dağları’na, 227’si Türkiye’ye endemik olmak üzere 1518 tescilli bitki bulunmaktadır. Munzur Dağları’nın başka hiçbir yerinde bulunmayan endemik bitkiler arasında Çan Çiçeği, Erzincan Kirazı, Bindebirdelik Otu, Munzur Kekliği, Munzur Düğün Çiçeği , Dağ Dere, Munzur Dağı Oltu Otu ve Menekşe sayılabilir. Ovacık ilçesine ve Munzur koylarına 1,5 km uzaklıktadır . Aşağıda Munzur Çayı’nın iki yanında yörenin karakteristik ağacı olan huş ağacı meskeni bulunmaktadır.

Ülkemizde ender bulunan ağaç türlerinden biri olan huş ağacı bu bölgede su kenarında güzel bir gövde oluşturarak bölge florasına önemli katkı sağlamaktadır. Milli Parkta hakim ağaç türleri meşe ve çeşitli türlerdir. Kayalık olmayan tepeler ve yamaçlar meşe ormanları ile kaplıdır. Vadi tabanında ve sular boyunca karaağaç, akçaağaç, kızılağaç, dişbudak, çınar, asma, huş, ceviz, yabani fındık, kavak, söğüt ve çalı türlerinden oluşan zengin bir bitki örtüsü vardır. Alt flora, meşe bahçelerinin olduğu alanlarda zengindir. Dağların dik ve sarp yamaçları tamamen çıplaktır.

BÜTÜN VAHŞİ HAYVANLAR DERSİM’DE
Munzur Vadisi Milli Parkı’ndaki doğal ortam, vahşi hayvanlar için elverişli bir ortam sağlar. İki tür dağ keçisi, kancalı keçi ve bezuvarlar ile av kuşları ve keklikler gibi yabani hayvanlar bu bölgeye özgü ilginç ve ender türlerdir. Munzur Vadisi ve çevresi av hayvanları açısından oldukça zengin kabul ediliyor. Milli Park içerisinde kurt, tilki, sansar, ayı, vaşak, su samuru, porsuk, sincap, tavşan, yaban domuzu ve yaban keçisi bulunmaktadır. Mağaralarda ve kaya oyuklarında yaşayan boz ayı, Munzur yaban hayatının önemli büyük memelilerinden biridir.

Bölgenin diğer büyük memelileri ise orman kayalıklarında yaşayan vaşak, yaban domuzu ve kurttur. Kuş türleri açısından da zengin olan Milli Park’ta kartal, akbaba, şahin, şahin, şahin, kerkenez, deli, uçurtma ve altın kartal gibi ender yırtıcı kuşlar bulunmaktadır. Gece avcıları arasında kartal baykuş ve yarasa yaygın türlerdir. Milli Parkta yer alan diğer kuş türleri arasında keklik, çil keklik, oyuncak, kertenkele, turna, bıldırcın, çulluk, güvercin , ağaç ve kaya güvercini , bazı ördek türleri ve nadiren kaz sayılabilir. Munzur Vadisi’nde çeşitli av hayvanları için koruma ve üreme alanı bulunuyor. Mercan Munzur Çayı’nda yaşayan alabalık bolluğuDere ve çevresindeki akarsular bölge için önemli bir ekonomik değer oluşturmaktadır. Munzur Mağaraları’ndan başlayarak 80 km’lik bir su alanına yayılan alabalık, ülkemiz için olduğu kadar Tunceli ekonomisi için de çok önemli bir doğal zenginliktir .

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dersim florası hakkında ne biliyorsunuz: Sadece Dersim’de yaşayan bitkileri tanıyor musunuz?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin