Kadınların yapıları gereği sık sık karşılaştıkları bazı akıntılar nedeniyle günlük ped kullanımları son yıllarda oldukça arttı. Özellikle çamaşırına akıntı bulaşan ve sürekli iç çamaşırını değiştirmek zorunda kalan kadınlar için pratik bir çözüm olarak görülen günlük pedler, aslında sanıldığı kadar zararsız olmayabilir.
Eğer doğru kullanılmazsa, mantar enfeksiyonları gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabilecek günlük pedlerle ilgili Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, kadın sağlığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Günlük Ped Kullanımında Nelere Dikkat Etmeli?
Kadınların günlük yaşamlarında tercih ettiği günlük ped kullanımıyla ilgili uzmanlar, gerekli uyarıları yapmaktadır. Günlük ped kullanımını alışkanlık haline getiren bireyler için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, bu ürünlerin kullanımı ve meydana getirebileceği olumsuz etkiler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu. Uzman, “Pedlerin 1-2 saatte bir değiştirilmesi, güçlü kokusu olanlardan kaçınılması ve hassas ciltler için kullanılmaması gerektiğini öneriyorum. Günlük ped kullananlarda, ped yüzeyine sürtünme ve sürekli nem nedeniyle mikropların birikmesi kolaylaşıyor, bu da mantar enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Bu sebeple, günlük ped yerine çamaşır değiştirmek daha sağlıklıdır; eğer ped kullanılacaksa, kaliteli ve hijyenik üretilen günlük pedlerin tercih edilmesi ve sık sık değiştirilmesi önemlidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ayrıca, normal ve günlük ped satın alırken, ambalajında “100% organik pamuk” ifadesi bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Paketin üzerindeki “içindekiler” kısmında yer alan maddelere bakarak, naylon oranı en düşük olan pedlerin daha sağlıklı olacağını vurguladı. Naylon oranı arttıkça enfeksiyon riski de yükseldiğinden, özellikle naylon oranı düşük ve pamuk oranı yüksek olanlar tercih edilmelidir.
Hangi Günlük Pedler Daha Zararlı?
Kadınların günlük yaşamında, ister günlük ped ister normal/gece pedlerinde olsun, emiciliği artırmak amacıyla kullanılan kimyasal maddeler, vajinadaki bakterilerin yapısını değiştirerek kan dolaşımına karışmasına ve ‘toksik şok sendromu’na yol açmasına neden olabilir. Bu durum, kadınların ilerleyen yıllarda rahim içindeki tüplerin birbirine yapışmasına ve doğurganlık oranlarının azalmasına sebep olabilir. ‘Toksik şok sendromu’ yüksek dozda antibiyotikle tedavi edilse de, Doç. Dr. Gökalp Öner, pedlerin günlük kullanımının tamamen terk edilmesini de doğru bulmadığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Kesinlikle hiç kullanmamayı tavsiye etmiyoruz. Çünkü havaların ısınmasıyla birlikte o bölgenin kuru kalması önemli. Asıl mesele, pedi sık sık değiştirmek. Ayrıca, emilim kapasitesi düşük olan ve pamuk oranı yüksek olan pedler tercih edilmelidir. Ne kadar kimyasal içerik artarsa, emilim oranı da o kadar fazla oluyor. Kimyasal içerikli pedler belki daha uzun süre dayanıklı olabilir, fakat yan etkileri daha fazla olabilir.”