1. Haberler
  2. DERSİM
  3. Bilim insanları açıkladı: Bitter çikolata şeker riskini yüzde 20 düşürüyor!

Bilim insanları açıkladı: Bitter çikolata şeker riskini yüzde 20 düşürüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


The British Medical Journal’da (BMJ) yayımlanan bir araştırma, haftada beş veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketmenin tip 2 diyabet geliştirme olasılığını %21 oranında düşürebileceğini öne sürüyor. Çin ve ABD’li bilim insanları tarafından yapılan “Çikolata Tüketimi ve Tip 2 Diyabet Riski” başlıklı araştırma, 1986-2021 yılları arasında yaklaşık 192.028 katılımcının verilerini inceledi. Çikolata tüketenlerin, çikolata tüketmeyenlere kıyasla tip 2 diyabet riskinde %10’luk ılımlı bir azalma yaşadığı gözlemlendi.

Araştırma, ayrıca bitter ve sütlü çikolatanın diyabet riski üzerindeki etkilerini karşılaştırdı ve bitter çikolatanın belirgin bir yarar sağladığını ortaya koydu. Haftada beş veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketen bireylerin tip 2 diyabet riskinin %21 oranında daha düşük olduğu gözlemlendi. Öte yandan, sütlü çikolatanın diyabet riski üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmazken, sütlü çikolatanın uzun vadede kilo artışına yol açabileceği ifade edildi.

Her Gün Bir Parça Bitter Çikolata Tüketin

Araştırma, iltihabı hafifletebilen, kardiyovasküler sağlığı destekleyebilen ve antioksidan özellikler gösterebilen protein içeriğiyle bitter çikolatanın olası sağlık yararlarını vurgulamaktadır. Çalışma, ayrıca haftada tüketilen her ek bitter çikolata porsiyonunun tip 2 diyabet geliştirme riskini %3 daha azalttığını öne sürmektedir.

Ancak araştırmacılar, bu bulguları doğrulamak için daha fazla kontrollü deneye ihtiyaç olduğuna dikkat çekmektedir. 2019’da tip 2 diyabetin küresel yaygınlığının 463 milyon olduğu ve 2045 yılına kadar 700 milyona ulaşmasının beklendiği öngörülmektedir.

Bitter Çikolatanın Vücuda Faydaları

İçeriğinde yüksek miktarda saf kakao barındıran bitter çikolata, zengin antioksidan, mineral ve diğer biyoaktif bileşenlere sahiptir.

Vücuttaki serbest radikalleri dengelemeye yardımcı olan antioksidanlar, özellikle flavonoidler açısından zengin olan bitter çikolata, oksidatif baskıyı azaltabilir ve kalp hastalıkları ile kanser gibi kronik rahatsızlık risklerini düşürebilir.

Bitter çikolatadaki flavonoidler, damarları genişletmeye, kan akışını artırmaya ve kan basıncını düşürmeye destek olabilir.

Bitter çikolatanın ölçülü ve düzenli tüketimi, HDL (iyi kolesterol) seviyelerini yükselterek ve muhtemelen LDL (kötü kolesterol) seviyelerini azaltarak kolesterol dengesini iyileştirebilir.

Araştırmalar, bitter çikolatadaki flavonoidlerin yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini ve genel kalp sağlığına katkıda bulunabileceğini göstermektedir. 3. İyileştirilmiş Beyin Fonksiyonu

Bitter çikolata, beyne giden kan akışını artırarak beyin fonksiyonlarını destekleyebilir ve potansiyel olarak zihinsel performans ve hafızayı güçlendirebilir.

Bitter çikolata, stresi azaltıp ruh halini iyileştirebilen beynin “iyi hissetme” kimyasalları olan endorfin üretimini teşvik eder. Ayrıca hafif antidepresan etkisi olan serotonin içerir.





Source link

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilim insanları açıkladı: Bitter çikolata şeker riskini yüzde 20 düşürüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin