Probiyotik mikroorganizmalar içeren yoğurdun pek çok rahatsızlığa karşı koruyucu etkisi olduğu uzun süredir bilinmekteydi. Mass General Brigham bünyesindeki uzmanlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, yoğurdun farklı sağlık sorunları üzerinde de olumlu etkiler sağladığını gözler önüne serdi.
Yoğurt Tüketmenin Yeni Faydaları Ortaya Çıktı
Çalışmaya katılan bireylere haftada iki veya daha fazla porsiyon yoğurt verildi. İçeriğinde yararlı ve insan sağlığı için destekleyici bakteriler barındıran yoğurdun uzun vadeli tüketimi sonucunda bağırsak kanseri riskini düşürdüğü tespit edildi.
Uzmanlar konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, “Araştırmamız, yoğurdun sağlık açısından potansiyel yararlarına dair önemli bulgular sunuyor.” ifadelerine yer verdi. İncelemeler kapsamında 100.000’den fazla kayıtlı kadın hemşire ile 51.000’den fazla erkek sağlık çalışanı takip edildi.
Uzun zamandır yoğurt ve diğer mayalanmış süt ürünlerinin insan vücudu için yararlı olduğu ve çeşitli rahatsızlıklara karşı koruyucu etkiler sunduğu bilinmekteydi. Son bilimsel bulgular, özellikle yoğurdun içeriğinde bulunan belirli bir bakterinin savunma mekanizmasını güçlendirici bir etkisi olduğunu ortaya çıkardı.
Uzmanlar, düzenli yoğurt tüketiminin bağırsak florasını düzenleyerek yakın kolon bölgesinde görülen kanser riskini düşürebileceğini belirtiyor.