Birçok kişinin çantasından, çekmecesinden ve cebinden eksik etmediği sakızlar, zararsız bir alışkanlık gibi görünse de son yapılan çalışmalar, “sakız” ile “kanser” arasındaki endişe verici bağlantıyı gözler önüne serdi.
Sakız Ve Kanser Arasındaki Şok Edici Bağlantı Ortaya Çıktı
DailyMail’de yer alan habere göre; içerisinde farklı tatlandırıcılar ve aroma vericiler bulunan sakızların üretiminde kullanılan bileşikler, plastik içeren polimerlerden oluşuyor. Çiğnediğimizde ise bu bileşikler hızla tükürüğe karışıyor ve mikroplastik salınımına yol açıyor.
Araştırmalar, söz konusu mikroplastiklerin insan vücuduna girmesiyle birlikte DNA’ya ciddi şekilde zarar verebileceğini ve uzun vadede kanser gelişme riskini yükseltebileceğini ortaya koyuyor.
“Amacımız Kimseyi Telaşlandırmak Değil”
Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) Mühendislik Bölümü profesörü ve baş araştırmacı Sanjay Mohanty, konuya dair şu açıklamalarda bulundu:
“Amacımız kimseyi endişelendirmek değil. Bilim insanları, mikroplastiklerin insan vücudu için zararsız olup olmadığını henüz kesin olarak bilmiyorlar. İnsanlar üzerinde yapılmış bir test bulunmamakta, ancak plastiğe günlük olarak maruz kalmamızın farkındayız ve araştırmalarımız bu konuyu incelemeyi hedefliyor.”