Her yıl 7-14 Şubat tarihleri arasında farkındalık haftası olarak kabul edilen Doğumsal Kalp Hastalıkları Haftası, doğuştan kalp rahatsızlıkları bulunan bebeklerin erken teşhis ve tedavi süreçlerinin önemini vurgulamaktadır. Erken teşhisin hayat kurtarıcı etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Vedide Tavlı, ailelerin bilinçlenmesi ve tanı sürecinin hızlandırılmasının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Her 1000 Bebekten 15’inde Kalp Sorunu! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedide Tavlı, doğumsal kalp hastalıklarının her yıl yaklaşık 15.000-20.000 bebekte görüldüğünü ifade ederek şu bilgileri paylaştı:
“Bu rahatsızlıklar bazen doğumdan sonraki ilk günlerde belirti vermeyebilir ancak ilerleyen zamanlarda fark edilebilir. Kadın doğum uzmanları ve yeni doğan hekimlerinin dikkatli incelemeleri ve erken tarama işlemleri hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle, hastalıkların yarısının bir yaşından önce erken teşhis ve tedavi gerektirdiğini biliyoruz.”
Prof. Dr. Tavlı, hastanede izleme süreçlerinde puls oksimetre ile sürekli düşük oksijen seviyelerinin uzman bir çocuk kardiyologu tarafından incelenmesi gerektiğini ifade etti. Böyle bir durumda, bebek mutlaka bir uzman kardiyolog tarafından gözden geçirilmelidir. Erken müdahale, hayat kurtarıcı olabilir.