Dicle Nehri üzerinde yeni bir barajın yapımına başlandı. Cizre Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) Batman‘a bağlı Hasankeyf ilçesinde tarihi yapıların yok olmasına neden olan Ilısu Barajı’ndan sonra bölgedeki ikinci büyük baraj olacağı belirtiliyor.
Şırnak merkeze bağlı Kasri ile Cizre ilçesine bağlı Kurtuluş köyleri arasında inşa edilecek baraj için 29 Nisan 2019’da “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” raporu verilmiş; ilki 2023 tarihinde olmak üzere iki kez ihale açılmıştı.
MA‘nın aktardığına göre, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün ortak projesi olan ve CB Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli şirkete ihale edilen barajın üretim lisansı 16 Şubat 2023 tarihinde şirket tarafından alındı.
Tarih sulara gömülecek
Barajın yapımıyla birlikte bölgede çok sayıda yerleşim yeri, tarım alanları ve tarihi alanlar sular altında kalacak.
Gabar ve Cûdî dağlarını birbirinden ayıran Kasrik Boğazı (Krallar Geçidi) da sular altında kalacak önemli tarihi alanlardan biri. Boğazda bulunan Guti İmparatoru’nun kabartması da sulara gömülecek. İki aşığın (Bûk û Zava) vadideki yontması da sular altında kalacak bir başka tarihi yapı.
Çok sayıda köy, acele kamulaştırma kapsamında, halkın bölgeyi terk etmesi istendi
Devlet Su İşleri (DSİ), tesis kurulumu için bölgede 255 parseli acele kamulaştırdı.
Barajın gövde yeri, 1’inci aşama çalışma alanı, malzeme sahası ve göl alanı oluşturma amacıyla Cizre’nin Dirsekli Mahallesi’nde 138 parsel, Ulaş Mahallesi’nde 100 parsel, Aşağıdere Mahallesi’nde 5 parsel ve Çatalköy Mahallesi’nde ise 12 parsel acilen kamulaştırıldı.
Şirket yetkilileri, barajın yapılacağı bölgeye yakın Misûrîyê köyündeki yurttaşlara yazılı bilgilendirme de yaptı; köylülerin “riskli alanda” bulunduklarını ve bölgeyi terk etmelerini istedi.
Baraj için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 16 Şubat 2023 tarihli Kurul Kararıyla 49 yıl boyunca geçerli olacak şekilde üretim lisansı verildi.