Dersimli yazar Murat Kahraman’ın iki kitabı hakkında toplatma kararı: Bu bir suskunluk saldırısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nin yazar Murat Kahraman’ın “Bitmeyen Veda” ve “Çığlık” kitaplarına el koyma kararına tepkiler sürüyor.

Sancı yayınevi karara tepkisini açıklarken, Dersimli Yazarlar Birliği bu yüzyıldaki kitapların yasaklanması ve toplatılması kararının ilkel olduğunu belirterek mahkemenin kararını kınadı.

Dersimli Yazarlar Birliği’nden yapılan açıklamada, “10 Ekim 1993’te Zeynep, Meral ve babaları Veli’nin çığlıklarını duymayan devlet, savcılık, Murat Kahraman’ın Çığlık ve Bitmeyen Veda’sını toplatmaya  karar verdi. Murat Kahraman’ın güçlü kalemi ve edebi dili sussun isteniyor.” Dersim halkına reva görülenin suskunluk, hapis ya sürgün olduğu belirtilen açıklamada “Bu tür yasaklar toplumun hafızasını yok etmeyi amaçlar” vurgusu yapıldı.

Sanat, kültür ve edebiyatın hem toplumun belleği hem de bir barış çığlığı olduğunun belirtildiği bildiride, “Murat Kahraman yıllardır coğrafyamızda kanayan bir yaranın dili olmuş arkadaşlarımızdan biridir. O yüzden bugün adı Murat yarın başkası olabilir. Bu kendimize ve toplumumuza yönelik bir “suskunluk” saldırısıdır. Bu haksız, hukukçu, keyfi ve baskıcı tavrı kınıyor, kabul etmiyoruz. Bu yüzyılda alınan kitapların yasaklanması, Zeynep, Meral ve Veli Baba’nın feryatlarının ve koleksiyonlarının müsadere ve ilkelliğinin yasaklanması insan haklarına ve düşünce özgürlüğüne aykırı bir tavırdır.” denildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dersimli yazar Murat Kahraman’ın iki kitabı hakkında toplatma kararı: Bu bir suskunluk saldırısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Dersim Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin