Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Geçimli köyünde bulunan ve Türkçe adıyla Büyük Ceviz Ağaçları yöresel adıyla Ergan Manastırı, 975 yılında Surp Garabed’e ve Meryem Ana’ya ithaf edilmiş olan bu manastırdır. Manastırın adı, 1508 ile 1608 arasında elyazmalarının üretildiği ve muhafaza edildiği bir yer olarak geçer. Bu dönemin ardından gerilemeye başlayan manastırın arazileri, 19. yüzyılda gasp edilmeye başlar.
Ergan Manastırı basamaklı bir zemin üzerine inşa edilmiş, büyük bir bazilika olan Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nden oluşmaktadır. Birinci Dünya Savaşı’ndan beri metruk durumdadır ve 1980’li yıllarda, güney cephesinin yarısından fazlası, batı tarafının üçte ikisi, çatısı ve ayakları yok olmuştur. Yapıdan geriye kalanların durumu, o dönemden günümüze, daha da kötüye gitmiştir.
Ergan Manastırı’nın günümüze ulaşan bölümlerinden kuzey cephe ve portali, apsis duvarı, kuzey iç duvarı ile batı duvarının kısmen ayakta kalan bölümlerinin iç yüzü süslemelerin yer aldığı alanlardan ibarettir. Gerek taşın üç boyutlu ve gerekse oyma, kabartma ve kazıma teknikleri ile şekillendirilerek bezendiği plastik süslemeler Ermeni
mimarisinin yapı üzerindeki geleneksel taş işçiliğinin şahane örneklerindendir.
Kilisede adeta bir bezeme olarak kullanılan haç tasvirleri sadece beden duvarlarıyla sınırlı kalmayıp iç mekanın üst örtü sistemine de uygulanmıştır.
Bölgede artık Hristiyan halkın bulunmuyor olması, yöre insanının bilinçsizce tahrip etmesi ve önlem alınamayan doğal etmenler maalesef bu eserin de ilde tarihi kayıtlarla var olduğu bilinen diğer yapılar gibi yok olmasına neden olacaktır.