Aleviliğin en önemli değerleri arasında; insanlara karşı nazik, cömert ve adil olmak ve doğal dünyayı kutsal bir varlık olarak görmek vardır. Bunlardan varlığını hala sürdüren geleneklerden biri Gağan’dır.
Alevi inancına göre dünya, her yıl kozmosun kalıcı bir parçası olarak yeniden hareket eder. Ancak her yıl farklı bir “dönüşüm sultanı” tarafından yönetilir. Yaz gündönümünün ardından günler kısalmaya başlayınca eski yılın kralı yaşlanır ve yılın sonunda dünyevi krallığını bir sonraki krala devretmeye hazırlanır. Buradaki krallar eski ve yeni yılı temsil eder.
Aralık ayının son Perşembe günü, kış gündönümünden hemen sonra, eski yılı – ve eski kralı- uğurlayan ve yeniyi karşılayan Gağan festivali yapılır.
Festivalin en önemli parçası, birkaç erkeğin kostümler giyip kasaba veya köylerinin etrafında geçit töreni yaptığı Khalkek adlı bir geçit törenidir. Giden kralı temsil eden oyunculardan biri beyaz sakallı ve baston veya yaşlılığın diğer aksesuarlarını taşır. Dünyanın kendisini temsil eden başka bir oyuncu güzel bir kadın kılığına girer. Gelen padişahı temsil eden üçüncü bir icracı, yüzü kararmış genç bir adam kılığında – yüzünün karanlık olduğu söylenir çünkü yıldızı ‘batın’ dünyasında yeni yeni yükselmeye başlamıştır ve ışığı henüz dış dünyaya yansıtılamamaktadır.
Gağan’da müzisyenler davul ve zurna çalarak, bu üç karakter bazen geleneksel kıyafetleri içinde diğerlerinin de katıldığı kapı kapı, ev ev, dükkan dükkan gezer, yiyecek ve günümüzde para toplar.
Geleneksel olarak, tüm yiyecekler köyün en fakir ailesinin evine getirilir, burada bir ziyafet hazırlanır ve kalanlar ailede kalır. Bugün Ovacık’ta çok sayıda ihtiyaç sahibi aileye erzak ve para dağıtılmaktadır. Birinin evinde yemek yemek yerine, geceleri Belediye’de tüm kasabayı kapsayan bir eğlence düzenlenir ve gruptaki erkeklerin yarısı köçeklerin kıyafetleri gibi kıyafetler giyer.
Gağan eğlencesinden birkaç saat önce, gün batımına doğru, vadinin dört bir yanındaki tepeler ve pınarlar gibi kutsal yerlerde dua ritüelleri yapılır. Yeni yıl için dualar edilir ve niyaz adlı verilen lokma paylaştırılır.